En saknads vattenvärld

Clara Diesen är för en stockholmspublik bekant som teaterarbetare. Hon har skrivit och regisserat flera pjäser, senast Falling Water, som hösten 2003 hade premiär på Dramaten. Idag debuterar hon som poet med diktsamlingen ”Glömskans bok”.

När jag läser Clara Diesens bok kommer jag att tänka på poesins fallenhet för att skapa egna världar, slutna universum där det inte finns plats för Usama bin Ladin eller blinkande tv-torn, Man väljer ut en plats eller geografi som man laddar genom återhållsamhet, genom att använda få ord med hög densitet. Den här sortens poesi har haft lågkonjunktur i Sverige på sistone. Ny, eller i alla fall ung, svensk dikt har till formen snarare sökt det orena, öppna och stil-eklektiska. Clara Diesens Glömskans bok handlar, inte så överraskande, om att minnas. Det som glömts bort går ju inte att benämna. Den som minns i boken är ett jag, minnets föremål ett du, ett slags kärleksdikt alltså. Platsen är vid vattnet, ”Badort” heter bokens första avdelning, och bryggor, sandrevlar och vattenväxter bygger upp en saknadens geografi som man måste röra sig i långsamt och försiktigt för att inte trampa sönder. Det är så sprött och litet allting i Clara Diesens dikt, så andlöst och stillsamt bävande.

marken är täckt av krasande skal

om jag andas ljuder en spröd, metallisk ton

står det på sidan 49, och det är förstås det lilla ordet ”om” som gör dikten, när man inser att jaget står och håller andan, av rädsla kanske att det ska krasa om dom där äggskalen. Det är rätt modigt att vara så otidsenlig som Clara Diesen, att så oförblommerat kräva läsarens uppmärksamhet på språkliga nyanser, att inte vara så häftig. Men lite syrefattigt blir det i den där vattenvärlden, man kan komma på sig att längta efter en norsk ”breiflab”, alltså en marulk, det vill säga nåt lite fult och störande mitt i känslosamheten.

Lars Hermansson. lars.hermansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".