Stockholm

Flytten går från Thielska

Ulf Linde och Nina Öhman lämnar den gamla tjänstebostaden på Thielska galleriet. Paret flyttar till ett hus på Lidingö, och bostadsbråket är därmed löst. Det skriver Dagens Nyheter i dag.

Intendentparet tittade på villan på Lidingö i förra veckan, skrev på i måndagskväll och flyttar senast den första december. Den segdragna tvist är därmed löst, och styrelsen för Thielska galleriet är lättad.

– Det löste sig, säger Andreas Brändström, vice ordförande i Thielska galleriets styrelse, till Dagens Nyheter.

Styrelsen har under våren presenterat olika objekt för paret, och anlitat den mäklare som hittade det aktuella huset – en liten villa för två med goda möjligheter för den rullstolsburne Linde att komma ut i naturen.

Paret har bott på Thielska i över trettio år, men är uppsagda från månadsskiftet november/december, då Nina Öhman går i pension.

Tjänstebostaden omfattar 250 kvadratmeter och ligger inuti den pampiga jugendvillan som är Thielska galleriet på Djurgården. Den har haft en hyra på 3.000 kronor. Paret har inte velat lämna tjänstebostaden, men styrelsen för Thielska har under senare tid skärpt kraven på att intendenterna ska flytta, med motiveringen att det är omöjligt att rekrytera en efterträdare till Öhman så länge de bor kvar.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista