Boken om Per Olov Enqvist

”Boken om Blanche och Marie”. Så heter P.O Enqvists nya roman, som kommer ut idag.
  Den utgår från en tidningsnotis från slutet av 1800-talet, som påstår att den omsusade neurologen Charcots favoritpatient, Blanche Wittman, även kallad ”hysterikornas drottning”, har fått anställning hos självaste Marie Curie - tillsammans med maken Pierre en av tidens verkligt stora, vetenskapliga stjärnor.

Man får passa sig. Läsa noga.

På sidan 71 berättar Enquist till exempel att Blanche antecknat en av Maries drömmar.

Jag citerar:

”Marie hade vaknat klockan 3.45, skriver Blanche, morgonen efter Pierres död, och drömmen hade varit alldeles levande. Hon hade strukit med handen mot sitt ansikte, mot kindens hud, för att veta att hon var vaken.”

Men den långa drömbeskrivning som följer kommer inte från några anteckningar av Blanche Wittman, och har inget att göra med Marie Curie.

Nej, den är hämtad ur en av de bästa svenska romanerna i modern tid: Nedstörtad ängel från 1985.

Och författaren till den romanen - det är ju ingen annan än Per Olov Enquist själv.

Så här håller Enquist alltid på i sina mäktiga romaner, pjäser och filmmanus.

Leker med de historiska källorna, låter dem färgas av hans egna bästa formuleringar - som tycks kunna lyfta och landa av sig själva var som helst i Enquists universum.

Men med ”Boken om Blanche och Marie” går han längre än någonsin. Stora delar av Enquists författarskap passerar revy över sidorna.

Och först tycker jag att det här mest känns som koketta blinkningar till de införstådda.

Sedan börjar jag se kampen.

Det är som om Enquist förtvivlat försöker berätta en historia, medan hans vackra gamla metaforer tränger igenom som brus och störningar ur det undermedvetna.

Som om historien av någon anledning hela tiden kortsluter sig själv.

Så Enquist lassar oavbrutet in nya relationer, ytterligare en älskare, ännu en bifigur i kretsen kring Charcot och makarna Curie. Prövar alla tänkbara utgångspunkter och lönndörrar.

Alltihop utspelar sig alltså i steget mellan romantiken och modernismen, långt inne i naturvetenskapens idéhistoria, på tröskeln till 1900-talet när allt var möjligt.

När radioaktiviteten bara var lovande, gåtfull och förtrollande - och inte hade tagit livet av vare sig Marie Curie eller någon annan.

En vacker blå låga och inte ett svampmoln.

Men allra mest cirklar boken kring det latinska ordspråket ”Amor Omnia Vincit”, kärleken övervinner allt.

Hur kom det sig att Marie Curie efter maken Pierres död riskerade hela sitt rykte - och i förlängningen faktiskt sitt Nobelpris i kemi 1911 - på förhållandet med den gifte fysikern Paul Langevin?

Och vad, exakt, är det som får hysterikan Blanche och geniet Marie att förenas?

Under berättelsens gång hänvisar Enquist också allt mer direkt till ”Nedstörtad ängel”.

Och där den romanen ställde frågan om kärleken på sin spets utifrån den bisarra relationen mellan det så kallade monstret Pasqual Pinon och den levande utväxt han bar på sitt huvud, som han kallade för Maria, gör Enquists nya bok det samma vad gäller det underliga förhållandet mellan Marie Curie och Blanche Wittman.

I Enquists berättelse har också Blanche, liksom Marie Curie, blivit dödligt sårad av arbetet med radioaktiviteten. Hon tappar både ben och armar och förvandlas till en torso i en trälåda.

Alltså inte ett monster som Pasqual Pinon, med sitt extrahuvud, men väl en ganska ovanlig människa.

Ja, ”Boken om Blanche och Marie” sitter på ett gåtfullt suggestivt sätt ihop med ”Nedstörtad ängel”, som Pasqual Pinon och hans Maria.

Ändå når den aldrig riktigt upp till kraften och klarheten i ”Nedstörtad ängel”.

Men hur många böcker gör det?

Mattias Berg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".