Filmminnen

Lars Lönnroth om ett obehagligt filmminne.

-Det finns en scen i den ofta underskattade Hasse Ekmans komedi ”Sjunde himlen” som jag helst vill glömma. Filmen kom på bio 1956 men min traumatiska upplevelse av den där hemska scenen ägde rum långt senare då filmen visades i TV.

  Handlingen i filmen kretsar kring radiocharmören Willy Lorens, spelad av Hasse Ekman själv. Där finns en allvarlig major, spelad av Gunnar Björnstrand och en – som alltid – glad och glittrande Sickan Carlsson. Där finns en radioförfattare som görs av Sigge Fürst och hängivna radiolyssnare som spelas av Helga Brofelt och Mona Geijer-Falckner, till vardags Åsa Nisses och Klabbarparns båda fruar Eulalia och Kristin. Det är riktigt trivsamt alltihop.

  Men så kommer den där fruktansvärda scenen där Stig Järrel som radioproducenten Sture Turesson överlämnar en bunt lyssnarbrev till radioprataren Hasse Ekman. Lyssna ni, jag tänker stänga av.

filmljud:  ”Det jolmigaste och mest förljugna program som har

                 förekommit i svensk radio. Och har ni någon som helst

                 skam i kroppen låter ni denna utsändning vara en

                 beklaglig engångsföreteelse”

                 ”Vart ska du gå?”

                 ”Till chefen för Radiotjänst och säga upp mig”

Lars Lönnroth 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista