konst | stockholm

Hyenorna på Stureplan bortplockade

Det tog inte många dagar innan gatukonstverket Hyenor vid Stureplan försvann från Engelbrektsplan i Stockholm. Konstverket saknade tillstånd och Stockholms Stad tog bort hyenorna.

Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst säger till tidningen Östermalm:
– Bara för att man är konstnär får man inte göra vad man vill. Men troligtvis hade hyenorna gått sönder av sig själva inom en månad, de hade för dålig finish.

Han tycker dock att konstverket är ambitiöst: 
 – Det här var ett synnerligen spirituellt konstattentat men det fungerar inte om alla får ställa ut sina egna alster på stan.

Enligt rykten är det gatukonstnären med pseudonymen Olabo som ligger bakom konstkuppen. Utklädd till gatuarbetare ska han och några medhjälpare på eget bevåg ha placerat ut hyenorna.

Aftonbladets Kulturchef Åsa Lindeborg uppmanade i veckan till en räddningsaktion av konstverket, och i dag skriver Aftonbladetskribenten Stefan Villkatt:

"Den välgjorda kritiken av överklassfestprissarna runt Stureplan hann få både uppmärksamhet och erkännande på ett sätt som gatukonsten sällan eller aldrig är förunnad." 

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista