Ny halsbrytande annorlunda film skriven av Charlie Kaufman

Charlie Kaufman (f. 1958 i New York), som på bara några få år blivit en av amerikansk films mest hyllade manusförfattare, inledde sin bana inom televisionen och debuterade 1999 inom långfilmen med sitt Golden Globe-nominerade och oerhört originella manus till Spike Jonzes ”I huvudet på John Malkovich”.

Därefter skrev Kaufman manuset till Michel Gondrys regidebut ”Human Nature”.

Kaufman har vidare svarat för manuset till George Clooneys regidebut ”Confessions of a Dangerous Mind”.

Senast var Kaufman aktuell hos oss med sitt Oscar- och Golden Globenominerade manus till Spike Jonzes ”Adaptation” om manusförfattern själv och hans tvillingbror, och författrens skapar ångest när han skriver själva filmen.

Och idag får en ny Kaufman premiär, ” Eternal Sunshine of the spotless mind” med Kate Winslet och Jim Carrey i huvudrolleran i regi av Michel Gondry.

Och det är precis lika hårt arbete att hänga med som vanligt men Jenny Teleman försökte.

”Det var det konstigaste jag sett”, hörde jag en förvirrad flicka säga utanför salongen.

”Så här ...” sa hennes förnuftiga kompis, ”han var kär i henne och hon i honom, men dom tyckte det var skämmigt att tänka på varandra efter att dom gjort slut, så dom bad den där doktorn sudda bort allt dom kom ihåg av varann, men egentligen ville dom komma ihåg varann så då gömde dom sig i varandras huven ...”

Och det är väl alldeles utmärkt sammanfattning av handlingen i Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Mer än så går det liksom inte att förklara, för ingen kommer ändå att förstå nåt.

Manusförfattaren Charlie Kaufmans historia måste man man se själv helt enkelt.

Och denna gång är det en post-retro-modern ationdramakomedi om skilsmässa tror jag bestämt.

Å formen på Eternal Sunshine of the Spotless Mind är så originell som man överhuvdtaget kan få till, miljöer faller samman, tiden är upplöst, verkligheten omsorgsfull sönderklippt - men innehållet?

Historien? Figurerna? Tja ett par helt vanliga modernt relationstörda ungdomar får vi träffa. Två snart medelålders ungar som suckar efter barndomen eftersom vuxenlivet nuförtiden bara är en röra som dom säger. Av sorg och fobier.

Kate Winslet gör henne som en sån där tokig och varm flicka med färgglada möbler och virkad hatt. Impulsiv, manisk och charmigt olycklig. Jim Carrey han är den där stela inbundna killen som hon lär hur man lever. På riktigt. Leva på riktigt det gör man till exempel som alla vet företrädesvis genom att hojta på gatan, kana på isbana på natten och göra konstverk av potatisar. Medan de stela och vanliga storögt tittar på.

Och just det har man sannerligen sett förr. Man bli lite lurad helt enkelt, för under alla halsbrytande blinkningar, slingringar, vändningar och klipp så döljer sig en helt vanlig film.

I Kaufmans förra Adaptation fick vi se Meryl Streep slåss med alligatorer och snorta grönt örtkokain. I den förrförra var alla rollfigurer John Malkovich. Ingen sån verklig magi finns det här.

Jenny Teleman

jenny.teleman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista