Georgisk teater på storsatsande Dans och teaterfestival i Göteborg

Georgien är ett land i Kaukasus med drygt 4 miljoner invånare och 60 teatrar. Ett blomstrande teaterliv! Efter frigörelsen från Sovjet 1991 har Georgien haft en turbulent tid ; flera presidenter har avsatts efter revolter . Senast för några månader sedan. Det oroliga politiska läget avspeglas i föreställningen FM Radio som nu gästar Göteborg Dans och teaterfestival som startade i helgen.

Nanuka Khuskivadze spelar radioprataren Barabashka i den här pjäsen som redan är uppe i över 100 föreställningar; i huvudstaden Tbilisi , på turnéer runt om i Georgien och i andra kaukasiska länder som Azerbadjan och Armenien och på gästspel i Västeuropa.

Barabashka är sen till sitt nattpass i studion efter att tunnelbanevagnen har stannat mellan två hållplatser och under sändningen hörs skottlossning och granatkrevader från staden medan hon försöker hålla modet uppe på lyssnarna. Pjäsens budskap är att människan inte skall ge upp, säger Nanuka Khuskivadze och regissören och författaren Nana Janelidze berättar att pjäsen är realistisk; bakgrunden är vad som hänt när Georgien var nära inbördeskrig och radion var det enda mediet för information och det enda som höll modet på invånarna uppe.

Pjäsen spelas på georgiska, ett kaukasiskt språk mycket exotiskt för oss européer. Festivalbesökarna får ett synopsis för att kunna följa med i Nanukas kvicksilverlika agerande mot den osynlige ljudteknikern i kulissen. Den georgiska teatern , med mängder av statligt understödda teatrar och fria grupper och med en kunnig publik betyder mycket i landet och Nana Janelidze tvekar inte att säga att det är det kulturella uttryck som skulle kunna rädda Georgien.

Georgisk teater var mycket självständig redan under Sovjettiden, säger Nana Janelidze men hon och Nanuka Khuskivadze är ense om att en föreställning som FM -radio hade varit omöjlig under den gamla tiden. Inte bara för att den statliga kontrollen har ersatts av frihet och kreativitet utan också för att det då hade varit omöjligt att bilda en grupp för ett sånt här projekt med skådespelare, producent och regissör från olika fasta ensembler. Föreställningen FM Radio ges på Stadsteaterns studio i Göteborg måndag 23 / 8 under Dans och Teaterfestivalen i Göteborg.

Bo Nordström

bo.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".