Mecenaternas återkomst

För ett år sedan lanserade mediemogulen Jan Stenbecks dotter och arvtagerska Cristina Stenbeck ett förslag på hur man skulle kunna bygga om Skeppsbron i gamla stan i Stockholm. Bland annat ville hon skapa en småbåtshamn, bygga på de gamla Tullhusen och öppna fler restauranger längst kajen. Förslaget möttes av jubel i Stadshuset, men också av misstänksamhet: ska man få rumstera om hur man vill i det offentliga rummet, bara för att man har pengar? Till omfattningen står sig den här idén emellertid slätt mot den som nyligen presenterades av Peder Wallenberg, son till bankmannen Jacob Wallenberg. Genom projektet ”Open Mind Stockholm” vill han förvandla hela Skeppsholmen till ett kultur- och kunskapscentrum. Ett underjordiskt centrum för tvärvetenskaplig forskning, ett internationellt körcentrum, ett designcentrum och ett bibliotek är några av förslagen. Dessutom vill han bygga ut tunnelbanan, så att den når både Skeppsholmen och Djurgården. Så, vad är detta? En storstilad återkomst för de kulturbärande mecenaterna – eller finns det skummare motiv? Och vad händer, om planerna realiseras?

Det finns en punkt där Cristina Stenbecks och Peder Wallenbergs planer krockar. Det gäller den där hamnen för småbåtar och kryssningsfartyg, som Stenbeck ville bygga på Skeppsbron, i direkt anslutning till Stenbecks egna fastigheter och verksamheter där. Den skulle passa bättre på Djurgården, mellan Wasamuseet och Junibacken, tycker Wallenberg. Som, genom stiftelsen Carpe Vitam, äger och driver just – Junibacken. Peder Wallenberg är stadsplanerare, och som sådan givetvis medveten om den kommersiella betydelsen av människoflöden. Och att de kan skapas, till exempel av en småbåtshamn – kompletterad med butiker och restauranger. Jaha, och? Om Peder Wallenberg nu vill slanta upp och bygga en småbåtshamn kan han väl få göra det? Riktigt så enkelt är det nu inte. Var den än hamnar, är det varken Wallenberg eller Stenbeck som ska betala den där hamnen. Det är du och jag. För utan pengar från stat och kommun blir det ingenting, vare sig av Stenbecks eller av Wallenbergs fina idéer.En giganternas kamp om det offentliga rummet, alltså – med skattebetalarnas pengar som ammunition? Men kanske är jag paranoid. Kanske saknar jag det där ”öppna sinnelaget” som Peder Wallenberg vill skapa med ”sitt” kulturcentrum. Det är möjligt. Frågan är bara hur öppet det där öppna sinnet är. Av pressmaterial och webbsida framgår att Open Mind Stockholm utgår från den gamla föreställningen om kulturen och kunskapen som karaktärsdanande. God kultur skapar goda människor.  Det knixiga med den idén är att den förutsätter att kulturen är just ”god”, det vill säga politiskt korrekt och moraliskt uppbygglig. Så är inte de satsningar man tänkt sig ute på Skeppsholmen särskilt kontroversiella: tvärvetenskap, körsång – och en tunnelbanestation vars konstnärliga utsmyckning ska göras av barn, på temat ”det är roligt med kultur”. Halleluja. ”Konstsamlingen är inte vågad, men utsökt” konstaterar Dagens Nyheters reporter vid ett besök på Peder Wallenbergs 1600-talsgods utanför Stockholm. Zorn, Kylberg, Liljefors och en liten Braque pryder väggarna där han tar emot. Det kan verka ovidkommande, men blir det inte i en vision som är så klåfingrigt detaljerad som Open Mind Stockholm. På projektets hemsida kan man ta del av Wallenbergs idéer, ned till minsta lanternin. Där kan man också kolla in listan på projektets ”vänner”: museichefer, kansliråd och ståthållare. Moderna museets chef Lars Nittve saknas dock. Det kan man förstå. För hur välkommen kommer den mer provokativa samtidskonsten att bli, när Skeppsholmen blir en plats där det ska vara ”roligt med kultur”? Snälla Peder Wallenberg! Du får jättegärna bygga den där tunnelbanelinjen från Kungsan till Skeppsholmen. Men betala för den själv, och låt någon annan ta hand om de konstnärliga övervägandena. Det är så riktigt mecenatskap ser ut: generöst, och diskret.

Mårten Arndtzén. marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista