Andy Warhol-museet i Slovakien får EU-pengar för att bli "Warhol City".

Såg ni TV-dokumentären häromåret om den lilla slovakiska staden Medzilaborce som byggt ett Andy Warholmuseum? Det var en sorglustig historia om ett tämligen missförstått museum i en tämligen bortglömd håla, strax intill den by där trots allt Andy Warhols rutenska föräldrar föddes innan dom emigrerade till Pittsburgh i USA. Men flera av Warhols släktingar bor fortfarande kvar.

Nu har Medzilaborces 6500 invånare sett det första tecknet på EU-medlemskapet - en halv miljon i EU-bidrag för att utveckla stan till ”Warhol City”.

Museets talesman Adrian Kalinak säger att pengarna kommer att användas till att renovera nio husfasader så att stadskärnan ska kunna ”symbolisera Popkonsten och Andy Warhol”. Dessutom hoppas man kunna bygga en kopia av Warhols föräldrahem, och sätta upp betydligt fler reklamskyltar för museet. Idag lockar museet ungefär 10 000 besökare om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".