The Tracks of my Tears 2 av Axel Petersén

Alfredsson och rekordmycket svenskt till Venedig

Tomas Alfredsons film "Tinker, tailor, soldier, spy" tävlar om det prestigefyllda guldlejonet på Venedigs filmfestival, och den 68:e upplagan av filmfestivalen i Venedig innehåller rekordmycket svenskt.

Alfredssons film bygger på John Le Carrés roman "Mullvaden". Boken har filmatiserats en gång tidigare, då med Alec Guinness i rollen som den luttrade spionen Smiley. Skådespelarna i Alfredsons produktion är bland annat Gary Oldman, Colin Firth och Michael Fassbender.

Men även på kortfilmssidan är det storslam för Sverige:
– Årets svenska närvaro i Venedig kan bara jämföras med rekordåret 2009. Det är oerhört imponerande att en liten filmnation som Sverige representeras av hela fem filmer på en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler, säger Pia Lundberg, Svenska Filminstitutets utlandschef.

De svenska kortfilmsbidragen är: Axel Peterséns The Tracks of my Tears 2, Marcus Lindeen och Mauro Andrizzis Accidentes Gloriosos och Mattias Gustafssons Start. Dessutom kommer Ruben Östlunds Cannes-succé Play att visas på festivalen och tävla om prestigefyllt EU-pris.
Som om detta inte vore nog så är även öppningsfilmen i Kritikerveckan i Venedig en svensk produktion: Debutfilmen Stockholm Östra av Simon Kaijser da Silva.

Slutligen kan nämnas bland andra svenska aktuella filmframgångar: Att  Björn Runges Happy End är uttagen att tävla om den gyllene snäckan på spanska San Sebastians filmfestival.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista