Karin Boye. Foto: Scanpix
litteratur | intervju

Närgångna bilder ur Karin Boyes liv

”Hon ska inte behöva vara fånge i bilden av självmordet”
3:00 min

I samband med Pridefestivalen ger författaren Pia-Kristina Garde ut fotoboken Karin Boye och människorna omkring henne. Kulturnytt har träffat författaren som med den här boken vill ge en mer komplex bild av Karin Boye.

– Hon säger att hon skulle vilja vara genomskinlig, skriva precis som det var, visa sig som det var. Det passar bra att ge ut boken under Pride. Pride betyder ju stolt, man behöver inte dölja någonting, och hon döljer inte heller någonting i de här anteckningarna, säger författaren Pia-Kristina Garde.

Pia-Kristina Garde har tillbringat mer än 35 år med att lära känna Karin Boye och boken är ett urval av de bilder med tillhörande berättelser om Karin Boyes liv som hon fått fram i ett arbete som hon själv uttrycker som ”en besatt släktforskares gånger 17”.

– När jag började med det här så var det en väldigt beskyddande attityd gentemot henne. Vad ville jag, vem var jag? Det handlade ofta om hennes bisexualitet tror jag. Jag vet att hon hela livet fick dela upp människor mellan de som visste och de som inte visste. Homosexualitet blev ju avkriminaliserat 1944, när hon hade varit död i tre år. Ofta sade man till mig att det inte är hennes privatliv som är viktigt, utan hennes verk. Men det säger man ju aldrig om Strindberg och Siri von Essen och Harriet Bosse. Men när det gäller just Karin Boye och hennes liv så är det väldigt oroligt.

Det är foton som följer Karin Boyes liv från uppväxten i Göteborg, författardebuten, och andra nedslag som hennes liv i Berlin dit hon åkte för att gå i det hon kallade för efteranalys för att bli botad från sin bisexualitet och fram till slutet med bilder och berättelser från dem som fanns vid hennes sida den sista tiden. Vid varje bild finns en kommentar som berättar om fotot. De här kommentarerna stöds också av en självbiografisk text av Karin Boye. Texter som varit väl undangömda, kanske eftersom de allt för öppenhjärtigt visar att hon var bisexuell.

– De var ju också dolda under jättemånga år. Där skriver hon det mest avspända hon någonsin skrivit. Det är åtta A4-ark där hon berättar om sin uppväxt, sin mammas alkoholism och vilka problem det ledde till. Hon skriver även om förälskelser. Hon var passionerat förälskad. Det är någonting man måste låta henne vara. Hon ska inte behöva vara fånge i bilden av självmordet. Hon hade ett levande liv. Det tycker jag att man ska framhålla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".