Film- och dataspelsbranschen kräver bättre upphovsskydd på internet

På Dagens Nyheters debattsida i dag (torsdag 26/8) kräver Svenska Filminstitutets Åse Kleveland och flera andra representanter för den svenska film- och dataspelsbranschen att regeringen tar ställning för ett fullgott skydd för upphovsrätten.

Massor av människor laddar olagligt ner massor av filmer och spel från internet utan att upphovsmakarna får nåt för det och regeringen gör enligt artikelförfattarna inte tillräckligt för att stoppa det här. Framför allt vill dom att EU:s så kallade Infosocdirektiv till fullo ska införas i svensk lagstiftning. Som det är nu saknar dom den artikel som gör att innehavaren av en upphovsrätt kan begära åtgärder från dom internetleverantörer vars tjänster används för intrång i upphovsrätten. Med tanke på att 45 procent av dom svenskar som är mellan 15 och 25 år och har tillgång till bredband säger sig ladda ner långfilm från internet, så finns det inte längre tid att vänta menar debattörerna, och hänvisar till minskade intäkter både för den redan nu ekonomiskt trängda film- och dataspelsbranschen och för staten. Om frågan inte tas på allvar finns det ingenting kvar att skydda om några år hotar dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".