Akram Khan dansar i ma

En av dom starkaste krafterna i brittiskt kulturliv dom senaste decennierna har varit inflytandet från dom forna kolonierna, konstnärer med rötterna i nuvarande Pakistan, Indien och Bangladesh. Där finns namn som författarna Salman Rushdie och Monica Ali och konstnären Anish Kapoor. Nu gästas Sverige av den man som kallats den brittiska dansens Golden Boy: Akram Khan, som kommit till Göteborg Dans och teaterfestival med sitt senaste verk, ”ma”.

Ma betyder mamma på engelska och på indiska jord, och där handlar det om jorden som den stora modern. Sju dansare och tre musiker och texter av Hanif Kureishi ställer frågor om en värld som syns vara i kaos, säger Akram Khan. Han kommer direkt från festivalen i Edinburgh där recensenterna hyllar honom som den moderna dansens Nurejev.

Men ma, mamma betyder uppenbarligen också mycket för Akram Khan som först när han var 21 år lärde känna den samtida västerländska dansen. Hans mamma lärde honom bangladeshiska folkdanser och när han var sju år tog hon honom till en guru som lärde honom klassiska indiska danser.

Den dans som Akram Khan lärde sig av sin guru var Kathak, en klassisk indisk dansform, snabb, med komplicerade rytmer. Det är kombinationen av Katakh och samtida dans som är hans kännemärke.

- Min kropp blev förvirrad när den sedan mötte fridansen ,säger Akram Khan. Den började fatta egna beslut och började utforska ett nytt språk. Det var inte ett intellektuellt övervägande, det var instinktivt och mycket av mitt arbete är instinktivt, säger han. Kathak är inte teater eller dans eller musik, den är allt detta på en gång och kathak är dessutom den mest mänskliga av de sju klassika indiska dansformerna och är mycket fri samtidigt som den är strikt formaterad.

Kathak var alltså den dans Akram Khan lärde sig först, på samma sätt som hans modersmål är bengali fast han växte upp i London. Det är klart att den här fruktbara kulturkrocken mellan brittiskt och indiskt spelar en stor roll för honom men det skall vara undermedvetet , den får inte ställa sig i vägen för det han vill berätta, säger han.

Akram Khans ”ma” ges 27 och 28 augusti på Göteborg Dans och teaterfestival och även på Dansesn hus i Stockholm 31 augusti och 1-2 september.

Bo Nordström

bo.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista