Berömda svenska böcker

”Berömda svenska böcker. En litterär uppslagsbok. Återger innehållet i 470 svenska verk”, så står det på framsidan till en en drygt 300-sidig lunta som precis kommit ut. Boken är en redigerad och utökad version av ”När Var Hur-seriens” ”Berömda svenska böcker” från 1972. Redaktör är litteraturvetaren Staffan Bergsten. Men innehållsreferat av böcker, vem vill läsa sånt? det undrar Lars Hermansson.

Ja, vad är det här för slags publikation egentligen? Bortsett från att den gör ännu mer berömt det som redan är berömt genom att kalla det berömt, kan man undra vad boken har för uppsåt. Referaten är förstås olika långa, och olika skrivna av ett trettiotal litteraturvetare, men gemensamt för dom är att dom säger mycket lite om hur boken är skriven, och nästan inget alls om eventuella läsupplevelser, det vill säga rimligtvis det som en gång gjorde böckerna berömda.

Nej, det här är litteratur som fakta, en kalenderbitarbibel. Vill du ha reda på vad Rapps flickvän heter i Henry Parlands roman ”Sönder”, kan du läsa om det här. Utgivningsår saknas förstås inte, bokens genre, författarens födelse- och eventuella dödsår, fast nog hade man kunnat kosta på sig att ange förlag och sidantal också, särskilt som en del bokomslag och illustrationer finns återgivna. Ska det vara fakta så ska det.

Jag försöker föreställa mig den människa som har behov av den här boken. Själv är jag långt ifrån kalenderbitare, men även jag kan vilja har reda på sånt som utgivningsår eller vad det där lätt nervösa alter egot i några av Walter Ljungkvists romaner heter, var det Jerk Dandelin eller? Men handlingen? Vem som gifter sig med vem, tjänar pengar på vad eller drunknar i vilken sjö? Nä, jag kan inte intressera mig för sånt. Men den människan finns säkert, och för honom eller henne är kanske ”Berömda svenska böcker” rena … ja vad säger man? Tvångsnerurosen?

Lars Hermansson

lars.hermansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".