litteratur | intervju

Witkowski och drömmarnas klassklyfta

3:14 min

Författaren Michal Witkowski slog igenom 2005 med romanen Lubiewo, som många räknar som en modern queerklassiker. Nu är Witkowski i Stockholm på inbjudan av polska institutet som vill ge en annan bild av Polen än det homofientliga samhälle det ofta beskrivs som.

Michal Witkowski slår hårdhänt åt alla håll.

När jag stiger in på polska institutet på Mosebacke i Stockholm, ligger han där, avslappnat utsträckt på golvet. Michal Witkowski har hyllats för sina skildringar av trasiga och färgstarka människor i postkommunismens Polen. I hans senaste roman Margot ramas historien in av konsumtionssamhället där alla lever för att synas och där den glättiga ytan är allt. Möjligheten att konsumera har också skapat nya drömmar.

– Människor som lever i periferin, allra längst bort från eliten har väldigt enkla, trasgranna och kitschiga drömmar som handlar om palmer och turkosa hav, säger Michal Witkowski. Det är drömmar som finns inom räckhåll och de kostar inte mycket. Samtidigt berättar han att klyftorna mellan rika och fattiga bara ökar i Polen, inte bara när det gäller pengar utan även när det kommer till vilka drömmar man är kapabel till att drömma.

I Polen hyllades Margot av recensenterna, men Michal Witkowski tycker att de nästan uteslutande heterosexuella kritikerna, missade många nyanser i hans berättelse.

– Böckerna lästes inte ur ett bögperspektiv, säger Michal Witkowski och menar att, visst, det kan hända att det finns litteraturfjollor som gör den läsningen, men de finns bara i obskyra sammanhang med en obskyr publik.

Han försöker själv låta bli att ta upp ämnet för mycket eftersom han ofta upplever att gayperspektivet ibland kan lägga sig som en blöt filt över hans författarskap. Jag frågar om det ändå inte är viktigt för hbt-personer i Polen att litteratur med den här typen av normbrytande berättelser kommer fram?

– Njae.. den samtida gayrörelsen i Polen är ganska ointresserad av att vara normbrytande, säger Michal Witkowski. Allt man vill är att få samma rättigheter som övriga medborgare och att ens livsstil ska bli accepterad. Han menar att en av de största svårigheterna i kampen mot homofobin är att mångas fördomar är så djupt rotade att deras reaktion på kärlek mellan människor av samma kön blir fysisk, folk blir äcklade och upprörda. 

De flesta förstår nog rent logiskt att det inte är fel, man dödar ju ingen, säger han, men det blir en konflikt mellan tanke och instinkt och det kan vara svårt att bemöta med rationella argument.

Sofia Bagge

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista