Stéphane Hessel. Foto: AP
litteratur

Stéphane Hessel manar till upprördhet

2:17 min

Det är en tunn bok på ca 70 sidor, den heter Säg ifrån! och planeras att översättas till trettio olika språk. I Frankrike har den sålt i över två miljoner exemplar, och även i Tyskland, Spanien och Italien är den omtalad. Nu kommer den på svenska.

Boken är skriven av Stéphane Hessel, en man med ett minst sagt spännande öde. Han föddes 1917 i Berlin, växte upp där och i Paris. Under andra världskriget deltog han i motståndsrörelsen, greps av Gestapo, sändes till lägret i Buchenwald 1944, dömdes till döden men bytte dagen innan hängningen identitet med en fransman, som avlidit i tyfus. Efter andra världskriget jobbade han som diplomat vid FN och var där med och utformade FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, den som antogs 1948. I den svenska utgåvan av hans bok ingår nyskrivna kommentarer av Annika Norlin, Göran Greider, Åsa Moberg och Pierre Schori.

Stéphane Hessel är i boken 93 år. Var är de ungas drivkraft till en stark medborgerlig insats? Han uppmanar sina läsare att hitta något att bli upprörda över. "När vi upprörs över något", skriver han, "blir vi engagerade, stridbara, starka". Han ser en mängd utmaningar omkring sig: Inkomstklyftor, mänskliga rättigheter, planetens tillstånd. Han tar också ställning i frågan om Palestina och hans ord om den konflikten bevisar för mig en sak: Ska man säga ifrån kan man inte vara sams med alla. Att säga ifrån innebär att bli obekväm.

Här börjar boken för mig. För det här är en skrift att prata vidare om, den är ett avstamp för diskussioner: Hur farligt är det att vara obekväm? Att ta ställning? På en arbetsplats, en släktmiddag, med någon du behöver, en chef som hittills gillat dig.

Det här är en bok som tar kort tid att läsa och lång tid att smälta. Den lämnar stora, spretiga, frågor efter sig. Gräver tankespår.

Men de svenska nyskrivna kommentarerna är kanske onödigt vänsterstyrda? Namn som Åsa Moberg, Göran Greider, Pierre Schori låser fast Stéphane Hessel politiskt.

Svenska Dagbladet skrev häromveckan i sin ledarblogg: "Även om det är svårt för en borgerlig läsare att dela Hessels slutsatser är uppmaningen till samhällsengagemang viktig, och för den som söker förståelse har den korta skriften mycket att ge".

Hessel tål invändningar. Dessutom är det historiskt högintressant för högern att titta på vad så många var eniga om efter andra världskriget. Medborgerliga omsorger som staten inte längre sägs ha råd med i västvärlden idag, hävdades i skuggan av nazismen även av starka högerkrafter. Här finns ett intressant arv också för ett parti som Moderaterna att forska i.

Stéphane Hessel har en historisk överblick man vill dela. Han har överlevt såväl koncentrationsläger som välbetald diplomatleda. Engagemanget är kvar. Och: Att han har hoppet kvar. Det ger mig hopp.

”Säg ifrån!” är översatt till svenska av Ulla Bruncrona.

Marie Lundström

Kulturnytt
marie.lundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista