Omfattande protester i New York mot republikanerna

Det är, som man rapporterat i Ekot, omfattande protester mot president George Bush och republikanerna i samband med att partiet inleder sitt konvent i New York senare idag. Och även från kulturvärlden kommer osedvanligt många protester. Vår korrespondent Anders Ask har träffat en av de protesterande, som säger att det är svårt att hitta Bush-supportrar i kultursfären.

Jag kan inte uttala mig om majoriteten, men många av mina vänner i kulturvärlden är emot Bush, säger Pam Perd, ja, hon heter egentligen inte så - utan det är en ordlek som ungefär betyder att hon är lyxhustru, och det är hennes artistnamn i gatuteater- och protestgruppen Billionaires for Bush - miljardärer för Bush. En samling professionella och amatörskådespelare som med satiriska aktioner protesterar mot vad de anser vara president Bush misslyckade ekonomiska politik.

Och i samband med republikanernas konvent har kostnärer, filmskapare, skådespelare, sångare och andra ur kultursektorn samlats till gemensamma protestyttringar. En av New York Times kulturskribenter Roberta Smith sammanfattar det med att president Bush och det republikanska partiet just nu är huvudmålet för kulturvärlden - ingen tycks ha något kritiskt att säga om demokraternas tillkortakommanden, skriver hon.

Runt om i stan genomförs teateruppsättningar av allmänt samhällskritiska - eller specifikt Bushkritiska - pjäser, flera utställningar av skulpturer eller målningar och installationer med framför allt antikrigsbudskap pågår runt om här i New York. Recensenterna framhåller inte direkt någon framför den andra, även om kvaliteten sägs vara ojämn - utan talar snarare om att det är omfattningen av kulturprotesterna som är det ovanliga. Och Pam från Billionaires for Bush håller med.

Det är stor kreativ grupp som är upprörd över Bushregeringens politik, vi är inte de typiska protesterande, inte anarkister eller hippies - utan vi visar missnöje på vårt egna sätt, säger hon.

Och även om ett och annat av konstverken och protestyttringar även riktar sig mot demokraternas presidentkandidat John Kerry och politiker i allmänhet, så är det främst mot presidenten som kulturvärlden nu reagerer - på ett sätt som en recensent i amerikansk TV sa sig inte ha varit med om sedan Vietnamkrigets dagar.

Anders Ask

anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista