1 av 2
David Micklem är konstnärlig ledare för Battersea Arts Center. Foto: BAC
2 av 2
Utbrända bilar i Salford utanför Manchester. Foto: Jon Super/AP

”Unga buntas ihop som ligister”

3:02 min

I måndags blev Clapham Junction scenen för plundringar och upplopp. Runt hörnet ligger Battersea Arts Centre. Där är David Micklem konstnärlig ledare och han tror att nedskärningar och politisk frustration är några av orsakerna bakom veckans upplopp i Storbritannien.

I tisdags öppnade man dörrarna för de som bor och arbetar i området och som drabbats av plundringarna, man bjöd på te och sandwichar och en plats att tala om det som pågår. Dessutom deltog man i uppstädningen av området.

På teatern förbereder man sig just nu inför premiären av föreställningen Homegrown som handlar om Mod. 

Men när ungdomarna kom in till repetitionen ville man först och främst diskutera upploppen, det berättar konstnärlige ledaren David Micklem.

Många är besvikna och upprörda eftersom ungdomar buntas ihop och utpekade som ansvariga för upploppen, trots att allt tyder på det bara handlar en mycket liten minoritet.

Men veckans erfarenheter kommer säkert att inkorporeras i föreställningen, säger David Micklem.

Han tror att en bakomliggande orsak till upploppen kan vara det senaste årets nedskärningar i den offentliga sektorn som han tror påverkar många unga.

Det senaste året har David Micklem sett ett ökande intresse för politik bland flera av ungdomsgrupperna på Battersea arts center.

Jag frågar om han tror att det är en tillfällighet att upploppen äger rum just nu, eller om det finns en generell politisk frustration bland unga?

Det är en fråga som han hoppas kunna ställa till ungdomarna som har deltagit i upploppen - inom ramen för konstnärliga projekt i framtiden, svarar han.

Just nu arbetar man av en tillfällighet med ett projekt som heter The Good Neighbour och som handlar om vad det innebär att vara en god granne och medborgare 2011. Föreställningen har premiär våren 2012.

”Arbetarklassen utesluten från offentliga samtalet”

Bonnie Greer

#text=4640767#tror att en av anledningarna till de ungas frustration är att deras röster sällan blir hörda och att de inte har någon maktposition i samhället.

#ljud=3379631#

Hedvig Weibull

Kulturnytt
hedvig.weibull@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista