Steve Reich i blåsväder över elfte september-skiva

1:09 min

Musikern Steve Reich har hamnat i blåsväder över sin senaste skiva. Stycket WTC 9/11 är ett musikaliskt svar på terrorattentaten mot World Trade Center i New York elfte september 2011. Men det är inte musiken utan omslaget till skivan som har väckt reaktioner.

Inför tioårsdagen av terrorattackerna den elfte september 2001 har Steve Reich skrivit ett helt nytt verk som heter WTC 9/11. Kronoskvartetten som i år tilldelas Polarpriset (tillsammans med Patti Smith) har spelat in musiken. 

Bland annat har Steve Reich mixat in autentiska ljud från samtal mellan flygledare som ägde rum tidigare samma morgon, och från samtal mellan brandmän på plats.

Men det är inte musiken utan omslaget som var tänkt till skivan som har väckt starka reaktioner, skriver Los Angeles Times.

Bilden är en stillbild tagen från en tv-skärm, av när det andra flygplanet kör in i World Trade Center, men bilden har färglagts i mörka gula toner. Efter stora protester från allmänheten, där vissa uttryckt att bilden är olämplig att använda i kommersiella syften, ska nu omslaget till cd:n ändras.

Uruppförandet av stycket skedde i mars i år och skivan kommer att släppas 20 september.