Brittiskt visum-kryphål för ”exceptionella talanger”

2:11 min

Nya brittiska visumregler öppnar gränserna för nöjes- och kulturprofiler med "exceptionell talang". Men vem ska egentligen skilja talangerna från de exceptionella talangerna"?

Talanger inom konst – men också vetenskap, teknik, och humaniora ska kunna få visum om de kan intyga att de tillhör de exceptionella.
Enligt invandrarminister Damian Green är syftet att Storbritannien ska förbli världsledande på de här områdena. 

Upp till 1 000 begåvade immigranter kan få komma under nästa budgetår. Av det är kvoten för konstnärliga talanger max 300 personer. 
Bland annat kan verksamma söka inom dans, musik, teater, bildkonst, litteratur;  men även musei-världen, gallerier och de som arbetar med film och TV.

Talang-visum gäller max fem år, med möjlighet att sen söka brittiskt medborgarskap.

De som kan komma ifråga måste inte redan vara toppar inom sitt område, men de ska kunna intyga att de har den potentialen.

De stora etablerade institutionerna har redan möjlighet att bjuda in yrkesskickliga personer från andra länder. Därför betyder det nya visumet inte så mycket  för till exempel Royal Opera House, med både Operan och den kungliga baletten inom sina väggar.

Men presschefen Christopher Millard säger att det kan bli lättare att få tag i till exempel dansare, som det är brist på

– Det tar  tar många år för dansare att nå toppen, men nu hoppas vi att fler utländska dansare kan arbeta hos oss, säger Christopher Millard.

Urvalet ska den statliga brittiska myndigheten Arts Council göra.
Någon därifrån har inte varit tillgänglig för att förklara HUR de ska bedöma dessa exceptionella talanger. Men i kriterierna sägs, att det krävs att man bevisar sin internationellt sett enastående talang, och har rekommendationsbrev.

Annika Digréus, London