Tag och läs!

Hur ser vår läsvanor ut egentligen? Igår presenterade regeringen den femte av sex delrapporter kring effekterna av bokmomssänkningen.

När Mikael Niemis nya bok ”Svålhålet” kommer ut om några veckor, lär den inte ha några problem att hitta sina läsare. Det ser bland annat förhandsreklam som ovanstående exemplifiering till. Kanske kan boken till och med intressera en och annan medelålders lågavlönad man, för det just de som enligt alla kända undersökningar läser minst skönlitteratur. Och det fortsätter de med, enligt bokpriskommissionens nya delrapport som lades fram igår. När regeringen sänkte bokmomsen från 25 till 6 procent för två år sedan, en reform som beräknas ha kostat uppåt en miljard kronor, var en av poängerna att stimulera läsandet, inte bara bland dem som redan läste böcker, utan också hos dom som hellre sysslar med annat, vad det nu kan vara? Läsandet har ökat, till följd av de lägre bokpriserna, hävdar rapporten, men alltså inte bland de läs-ovana. Föga överraskande kan man tycka, inte skulle jag börja med sportfiske om dragen blev billigare. Kulturella beteendemönster skapas i andra regioner än plånbokens. Det är bland annat en fråga om klass- och könsroller. Men också om en syn på litteratur, och kultur över huvud taget, som nåt annat än produkter att konsumera. Jag menar inte att politiker och makthavare hellre borde uttala sig om sina läsupplevelser i intima intervjuprogram, utan mera att de liksom borde bete sig som om de ibland läste en bok, för det gör de väl?

Lars Hermansson. lars.hermansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".