Entrén till Frihetsteatern i Jenin. Foto: Emily Smith
utrikes

Nya oroligheter vid teater i Jenin

2:19 min

I natt, 22 augusti, återkom den israeliska militären till Frihetsteatern (The Freedom Theatre) i Jenin på Västbanken. Med dragna vapen omringade man teatern och gjorde husrannsakan hos en säkerhetsvakt. Man satte därefter handbojor på honom och han togs med till förhör.

Frihetsteatern attackerad i Jenin.

"Ett jasminträd för Juliano" av Negar Joseph.

   

Aktionen skedde samtidigt som den tillförordnade adminsitrative chefen för Frihetesteatern, Jacob Gough, hindrades att komma in på området av israelisk militär, enligt ett pressmeddelande från teatern.

Oroligheterna kring Frihetsteatern inleddes i april då den regissören och skådespelaren Juliano Mer-Khamis mördades. I juli och augusti agerade armen i Israel och tog flera personer på teatern till förhör och förvar. Men igår friade en militär domstol helt de tre personer som tidigare fängslats för mordet. De ska släppas i denna vecka.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz har flera i militärdomstolen ifrågasatt det sätt som arresteringarna skedde på och vilka grunder det fanns till dem. Försvararen till de tre, advokat Smadar Ben-Natan, ges rätt i flera frågor, men domstolen menar att det ändå fanns skäl till att hålla kvar dem i fängelset under den här tiden.

Kulturnytt har sökt den israeliska armén för en bekräftelse och en kommentar men inte fått svar.

 

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista