Reine Brynolfsson och Melinda Kinnaman. Foto: Roger Stenberg
teater / recension

Terapirummet nu på teaterscenen

1:40 min

Med Sopranos och In treatment har terapirummet definitivt flyttat in i fiktionen och nu har Tom Kempinskis pjäs Duett för en (1980) haft premiär på Dramaten i Stockholm. Björn Melander regisserar och i rollerna ses Reine Brynolfsson som doktor Daniel Feldman och Melinda Kinnaman som hans patient, cellisten Stephanie Wilson som drabbats av MS. Kulturradions Maria Edström har sett Duett för en.

Konsten, teatern och filmen har alltid haft ett dubbelt förhållande till terapi, psykologer och psykvård – från ”Gökboet” till ”In treatment” för att i någon mån fånga spännvidden. Intressant nog tycks det ju också i takt med att långvariga terapier blir alltmer ovanliga i verkligheten, så flyttar de istället alltmer in i fiktionen.  Och terapeuterna skildras i alltmer positiv dager, så också i ”Duett för en”, Daniel Feldman känns bekant, skriver ut lite Cipramil och bedriver samtalsterapi med sin patients bästa för ögonen.

Visst provocerar han cellisten Stephanie som drabbats av sjukdomen MS, lite som Peter Falks ”Columbo”, om ni kommer ihåg honom, avbryter han plötsligt en svada han själv satt igång med en helt annan fråga och Reine Brynolfsson gör sin doktor sakligt och ja, vederhäftigt. Melinda Kinnamans Stephanie har också det här sakliga och lite strama sättet att försöka dölja sin sjukdom och sina känslor. Men under de sex sessioner som pjäsen rymmer så blir det naturligtvis fler och mer känslor och de båda bjuder på ett lysande spel. Regissören Björn Melander har också god hand med skådespeleri av det här slaget och håller allt i välgörande strama tyglar – han vet exakt hur lite som behövs göras för att nå full effekt.

Och det hela blir till ett tätt litet kammarspel om att, visst, vemsomhelst skulle väl bli lite deppig av att insjukna i MS, men att varje människa blir det utifrån sina personliga förutsättningar och erfarenheter. Och det är väl en rätt realistisk bild av vad en bra terapi kan handla om.        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista