Svinalängorna nominerad till Nordiska rådets filmpris

Sveriges bidrag till Nordiska rådets filmpris 2011är filmen Svinalängorna, som är en filmatisering av Susanna Alakoskis bok med samma namn. Den regisserades av Pernilla August som debuterade som regissör i och med denna film.

Svinalängorna har redan belönats med flera priser däribland Audience-Critics Week på Venedigs filmfestival och UNESCO-Hope samt fått tre Guldbaggar.

Fem filmer har nominerats till Nordiska rådets filmpris 2011; den danska Sandheden om maend (Truth About Men), finska Hyvä poika (The Good Son), isländska Brim (Undercurrent) och norska Oslo, 31 August (Oslo, August 31st) och så Svinalängorna som nominerades av den svenska juryn bestående av Fredrik Sahlin, Pia Lundberg och Bertil Sandgren.

- Startfältet ser klart eggande ut. Alla filmerna är dessutom skapade av regissörer i början av sin karriär, vilket ju borde båda gott inför den nordiska filmens framtid, summerar Fredrik Sahlin årets startfält i ett pressmeddelande.

Det är åttonde gången som Nordiska rådets filmpris delas ut. Bland tidigare vinnare kan nämnas fjolårets Submarino av Thomas Vinterberg, Antichrist som vann 2009 och Mannen utan minne som vann 2002.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista