Vilks sparar

En av Sveriges roligaste konstnärer heter utan tvivel Lars Vilks; mest känd för sina betong- och drivvedsskulpturer på stranden till naturreservatet Kullaberg i Skåne. Och framförallt: för alla de juridiska turer de givit upphov till, eftersom de står där de står utan tillstånd.
  Rättsprocessen har pågått i snart 25 år, och länge klarade sig Vilks ganska bra. Men i december 2001 slog kronofogden till, och Vilks fick en böter på 100.000 kronor. Sin vana trogen har han nu gjort konst av saken: en bok som kommer ut i dagarna, med titeln Spartips och underrubriken ”34 tips för konstnärer, kommuner, vissa obemedlade samt underbetalda”.
  Och det är precis vad det handlar om. Skuldfällan har utlöst en kaskad av kreativa uppslag hos Vilks, om allt från att plocka ris och rovor vid vägkanten till att sänka taket för att spara värme eller bara bli väldigt gammal - för att på så vis fördela skuldbördan över ett större antal år. 
  Somliga tips dock verkar kräva lite mer än de ger tillbaka, som när Vilks föreslår att man vintertid ska stänga av frysen och hänga ut fiskpinnarna i träden istället. 20 kronor om året räknar skåningen Vilks med att tjäna på detta vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista