Förshrekligt kul Shrek 2

Få animerade filmer har blivit så uppmärksammade de senaste åren som Dreamworkproduktionen Shrek. Både publiken och kritiken tyckte om den, och 2002 fick den en Oscar för bästa animerade film.
  Nu får vi åter stifta bekanskap med träsktrollet Shrek och hans snacksalige kompanjon Åsnan, när uppföljaren Shrek 2 har premiär.

Det börjar fullständigt absurt. Två gröna träsktroll ligger och hånglar på en sandstrand ackompanjerade av en catchy amerikansk poplåt. Det är Shrek och hans prinsessa Fiona som nu är lyckligt gifta. Något som senare bäddar för mindre av klassiskt äventyr och mer av romantisk dramakomedi. För den här gången har Shrek problem med svärföräldrarna.
  Shrek 2 är ett hopkok av klassisk Disneysaga, fiffiga populärkulturella referenser och plump kiss- och bajshumor. En egentligen helt vansinnig film - men ett välkoreograferat vansinne. Genomgående larvig och vansinnigt rolig.
  Däremot är träskmonstret Shrek själv en ganska trist figur. Snäll, modig och lite korkad. Istället är det birollerna som trissar upp filmens hysteriska tempo. Kumpanen och vapendragaren Åsnan får här dela på utrymmet som pladdrig sidekick när han och Shrek möter den spanskbrytande Mästerkatten i stövlar.
  I den här andra filmen om Shrek har filmmakarna tagit fasta på det som gjorde den första filmen till något så totalt annorlunda mot dom senaste årens tillrättalagda Disneyfilmer. En ordinär och småtrist intrig kompletteras med ett hejdlöst flirtande med filmhistorien, alla tänkbara barnsagor och med just Disneys samlade klichéer. Det är ett tusenbitarspussel där varje scen, nästan varje replik kan återkopplas till någon film vi redan har sett.
  Mycket av den här finurligheten ligger också i musikvalet. För i vilken annan tecknad film i medeltidinspirerad fantasymiljö får David Bowies 70-talshit Changes ackompanjera en hjältes magiska förvandling från träsktroll till människa. Eller smöriga stråkar blandas med ett modernt MTV-soundtrack och en åsna som börjar sjunga discoklassiker tipp som tätt.
  Shrek 2 är möjligen är en film som bara är för mycket av allting eller så är det en såpass vällagad trollgryta, kokad på populärkulturella primörer att resultatet inte kan bli annat än alldeles alldeles underbart.

Erik Schüldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista