libyen

”Det handlar inte bara om att bli fria från Kadaffi”

När glädjeyran lagt återstår det mödosamma arbetet med att bygga upp ett nytt Libyen. Och vilken roll har kulturen i den processen? För att få svar på den frågan ringde Kulturnytt upp poeten Khaled Mattawa som sedan många år är bosatt i USA.

Författaren Hisham Matar i The Guardian:

Libysk litteratur i brittisk tidskrift.

Noterat:    

Just nu är poeten Khaled Mattawa i Kairo och försöker ta sig till Tripoli för att fira friheten. För två veckor sedan var han på besök i sin hemstad Benghazi där han mötte ett sprudlande kulturliv men också en stark kulturell konservatism.

- Det har startats en massa nya tidningar, inte minst av de unga för folk behöver få uttrycka sig. Det spelas nyskriven musik och framförs ny poesi. En hel del av politisk karaktär som hyllar rebellerna och häcklar Kadaffiregimen, säger han och fortsätter:

- Och så hålls det en mängd paneldiskussioner och föreläsningar om vad det innebär att vara en demokrati, att ha en konstitution, hålla fria val och vad ett civilsamhälle står för.

Besöket i Benghazi var hans första sen revolten startade och staden befriades i februari. Khaled Mattawa tillhör den grupp libyer som lämnade landet tidigt. Han skickades iväg redan som femtonåring 1979 eftersom föräldrarna tyckte att utbildningsväsendet var bättre och friare i USA. Sedan år 2000 har han dock kunnat återvända regelbundet till Libyen. 

Khaled Mattawa har gett ut fyra diktsamlingar. Han översätter också arabisk poesi till engelska och undervisar i kreativt skrivande vid universitetet i Michigan. Men det senaste besöket i Benghazi bjöd inte enbart på hopp. Vapen flödar fritt i staden och frågan är också hur fritt det nya Libyen kommer att bli:

- Den konservativa kultur som präglar Libyen och som inte försvinner bara för att Kadaffi är borta, tillsammans med militant islam på uppgående riskerar att hota friheten och kulturen. De få landvinningar som kvinnor gjort under Kadaffiregimen kan till exempel nog komma att hotas, tror Khaled Mattawa.

Han säger att konstnärer vaksamt följer utvecklingen och kampen för frihet:

- Frihet handlar inte bara om att bli fri från Kadaffiregimen utan om att bli fri från det förtryck vi utövar på varandra.