"Norrlands akvavit" blir film

Torgny Lindgrens roman "Norrlands akvavit" om väckelsepredikanten Olof Helmersson ska bli film. Bakom filmatiseringen står långfilmsdebuterande regissören Per Hanefjord.

Allt började när Per Hanefjord gav boken "Norrlands akvavit" till manusförfattaren Lars Andersson med orden: "den här boken är skitbra, men den går inte att filma".

- Lasse läste den och kom fram till samma sak. Och med den insikten gjorde vi ett försök. Nu har jag inga tvivel alls om att det går att göra film av "Norrlands akvavit", säger regissören Per Hanefjord.

Än så länge är projektet på manusstadiet. Hösten ägnas åt att färdigställa manus och så fort finansieringen är färdig räknar man med att börja filma.

Torgny Lindgrens roman utspelar sig i nutid med tillbakablickar till det 50-tal då väckelsepredikanten Olof Helmersson frälste en hel bygd. Skådeplatsen är Västerbottens inland och det är där och i Norrbotten som inspelningarna av filmen kommer att äga rum. För Per Hanefjord, som är uppvuxen i den lilla byn Byssträsk, mellan Umeå och Lycksele, är bokens människotyper och miljöer välbekanta.

- Lasse kommer också från Norrland och när jag läste hans dialog i ett annat sammanhang insåg jag att "den här killen har också träffat alla de här människorna."

Det är inte helt lätt att överföra Torgny Lindgrens skrönor och språkliga precision till film. Författaren har givit projektet sin välsignelse och de två filmskaparna fria händer.

- Mycket av kvaliteten med Torgnys böcker sitter i hans språk och underfundighet. Vi har försökt behålla tonen och den fantastiska humor som Torgny har, men göra det mer filmiskt och visuellt.

2009 gjorde Per Hanefjord den prisbelönta filmen "Elkland" som sitt examensarbete på Dramatiska institutet. "Norrlands akvavit" blir hans debut som långfilmsregissör.

- Det är inte en dag för tidigt, jag känner mig väldigt redo.

Erika Walukiewicz/TT Spektra