utrikes

Kina spärrar låtar från internet

I Kina har kulturministeriet publicerat en lista på 100 utländska låtar som spärras för de kinesiska internetanvändarna.

Det är hitlåtar med bland annat Lady Gaga som har fått de kinesiska myndigheterna att se rött. Andra artister som finns med på listan med 100 låtar som nu ska spärras för de kinesiska internetanvändarna är Beyonce och Take That. Katy Perrys Last Friday Night är också en av låtarna som nu förbjuds eftersom texten anspelar på att ha gruppsex.

De officiella anledningarna sägs vara att myndigheterna på det sättet vill försvåra piratkopiering, att de styrande vill värna om den nationella kulturen och att låtarna från första början inte har blivit godkända av de kinesiska myndigheterna att spelas officiellt.

Musikwebbplatser måste nu spärra de låtar som finns med på listan innan den 15 september, annars riskerar de som ligger bakom sidorna att åtal.

2009 publicerades en liknande lista och då var syftet att stoppa musik med "dålig smak och vulgärt innehåll". Då precis som nu var de flesta av de förbjudna låtarna från Taiwan, Hongkong och Japan.

Internet i Kina är hårt styrt, innehåll som anses olämpligt ofta blockeras eller tas bort. Även när utländska artister uppträder i Kina måste de på förhand få sina spellistor godkända av de kinesiska myndigheterna.

Peder Gustafsson, Ekot
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista