Fröken Sverige jobbar på fabrik

I dag har ytterligare en svensk film premiär, dessutom en debut. ”Fröken Sverige” i regi av Tova Magnusson-Norling, som tidigare mest spelat på film och med Alexandra Dahlström från Fucking Åmål i huvudrollen som den 19-åriga Moa. Manuset står Sara Kadefors för, vars ungdomsbok ”Sandor slash Ida” också snart ska bli film och vars ungdomspjäs ”Hänga ut” spelades på Dramaten i våras.

Historien har vi sett förr – den om en ung tjej som inte riktigt passar in i gänget, som blir illa behandlad av den dumma killen, och som måste testa den snälla killen för att se om han verkligen är snäll men som framförallt måste hitta sig själv. Historien börjar bli en nutida klassiker, utspelas ofta i amerikansk high-schoolmiljö, men här i ”Fröken Sverige” jobbar Moa på fabrik för att finns så många ”intressanta” människor där, hennes gäng består av veganer, djurrättsaktivister och garagerockare, ett gäng där man kan bli utkastad ur bandet om man äter på McDonalds. Men Moa känner sig mest som en liten efterhängsen hundvalp och lyssnar i hemlighet på Patrik Isaksson och målar läpparna.

Och dom är faktiskt himla söta, dom här tofsiga ungdomarna i all sin tvärsäkra osäkerhet, alltifrån Alexandra Dahlströms Moa till Sverrir Gudnasons vedervärdige lille Conny i sina rastaflätor och sist men inte minst den suckande kompisen Kim spelad av Oldoz Javidi – henne vill man se mer av! Och Sara Kadefors skriver rappt, träffsäkert och ibland lite övertydligt. Men här har hon fått en utmärkt regissör i Tova Magnusson-Norling, vars hårdskruvade, sketch-artade berättande ror det hela i land. ”Fröken Sverige” är en liten stökig saga om hur man först måste bli sin egen lilla prinsessa, innan man kan möta prinsen – även om man träffar honom inlåst på en illaluktande offentlig toalett! 

Maria Edström       

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista