Stefan Carlén ny ordförande för Ordfront

I lördags valdes Stefan Carlén till ny ordförande för Ordfront på föreningens extrastämma

Ordfront är en förening som länge varit skakad av inre stridigheter. En djup konflikt som inleddes när dåvarande redaktören för Ordfront Magasin, Björn Eklund, publicerade en intervju med författaren Diane Johnstone.

Johnstone har ifrågasatt om folkmorden i Bosnien verkligen har ägt rum - ett ställningstagande som Björn Eklund borde ha förhållit sig mer kritisk till menade många. En hätsk debatt följde efter publiceringen och slutade med att Eklund avskedades. Sedan dess har Ordfront delats upp i två läger - för eller emot den sparkade redaktören och på det sätt han fick gå.

Men på helgens stämma kom man fram till en kompromiss i frågan - Eklunds avsked ska lämnas över till Arbetsdomstolen.

- Vi ska bråka, vi ska ha olika åsikter och vi ska debattera. Det är själva Ordfronts idé. Däremot hoppas jag att vi kan lämna de här interna diskussionerna bakom oss och lösa dem på ett mer konstruktivt sätt än som har varit, säger Stefan Carlén.

Vad har du för idéer om hur du ska kunna ena Ordfront nu?

- Vi har haft olika uppfattningar i en sakfråga men vi har ju alla samma grundvärderingar. Bara man får den insikten att stämman har fattat ett beslut i den här frågan oavsett om man gillar det eller inte. Man valde en kompromisslösning på helheten och det är bara att acceptera.

Hur mycket tror du att den här konflikten egentligen har skadat Ordfront?

- Jag tror att den varit skadlig för Ordfront men det är väldigt svårt att veta precis hur mycket det har betytt. Vanliga medlemmar har ju många gånger undrat vad det hela handlar om. Och det finns folk som tycker att det här är både tjafsigt och jobbigt. Det har inte varit bra på något sätt.

Eric Schüldt

eric.schuldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".