Dödlig operaperformance

I helgen var det premiär för en performanceföreställning av svenska Carina Reich och Bogdan Szyber. Sju operasångerskor i olika åldrar sjunger sig igenom operalitteraturens olika kvinnliga dödsögonblick som gästspelat på Dansens Hus i Stockholm.

Hon slår ut med handen i en typisk operagest, och säger ”I’m supposed to die now”, här är det meningen att jag ska dö. Och så letar hon efter ett sätt att elegantast och mest bekvämt få dö. Vilken ljuskägla ska jag välja? Ska jag vända ryggen till eller ansiktet? Hur blir det med den korta kjolen? Hur mycket ser de?

Sju portugisiska sångerskor, sex stolar och en tom scen. Några är eller har varit professionella operasångerskor, andra sjungit i andra stilar. Med stor självironisk humor kliver de in och ut i sina minnen, korta skisser avslöjar likheter mellan deras egna öden och de kvinnor de gestaltar. Vi hör kända sånger sjungas i ny omgivning.

Det är en föreställning som på ett naturligt sätt kunde göras om till en svensk liknade uppsättning och lika lätt förvandlas till bra tv. I all enkelhet.

Ändå ser jag den här föreställningen som en förstudie inför Carina Reichs och Bogdan Szybers nästa svenska projekt: Offenbachs Orfeus i underjorden. I oktober har man premiär på Folkoperan i Stockholm. Nu har man prövat gesternas och rollernas specifika betydelse. Efter det är det dags att skapa ett drama.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".