Litteratur

Träffsäker skildring av Malmös klassresa

2:47 min

För tio år sedan kom Torbjörn Flygts genombrottsroman Underdog, som belönades med Augustpriset samma år. Redan då hade Torbjörn Flygt bestämt sig för att skriva en uppföljare. Nu är den här, Outsider heter den och den tar vid där Underdog slutar.

Den här gången har romanens berättarjag hunnit bli en medelålders man, tillika hyfsat framgångsrik affärsjurist gift med en lika framgångsrik affärsjurist som han träffade under studieåren i Lund.

Torbjörn Flygt skrev Outsider under en intensiv månad i Paris i våras. Jag sträckläste den på två dagar. Och längtade omedelbart efter mer. För i Flygts romansvit om familjen Kraft från höghuslängorna på Borgmästargården i Malmö ryms ett stycke svensk nutidshistoria, och ett ifrågasättande av densamma. Outsider är en träffsäker skildring av Malmös resa från arbetarhåla på dekis till stan där allt händer, där Malmö gått från att vara ett industrisamhälle till ett informationssamhälle. Och hur den förvandlingen påverkat oss människor som individer. I boken är det mamma Bodil som tydligast gör den här postindustriella resan; från jobbet på Strumpan som förstörde hennes axlar till ekonomiansvarig i egna smyckeföretaget. Och med nya inkomster får Torbjörn Flygts Bodil andra värderingar.

Familjen Kraft består, förutom av mamma Bodil, av dottern Monika som hoppade av läkarlinjen när hon blev på smällen och av sonen Johan, den framgångsrike affärsjuristen. Outsider börjar när Johan läser juridik i Lund. Det är inget han brinner för egentligen men det leder till en konkret examen och därigenom, förhoppningsvis, ett redigt, välbetalt jobb. I hela sitt liv har han sparkat undan stenarna som ligger i vägen, i sin strävan bort från höghusen och arbetarstämpeln, från nästan tillvaron för att använda Torbjörn Flygts ord som innebär att man får en nästan ny cykel för det är slöseri att köpa sprillans nytt. Denna längtan bort har i sig blivit viktigare än målet.

Medan jag läser skildringarna från det studentikosa Lund och stentrista Malmö reser jag parallellt i min egen skånska uppväxt. Jag minns åter igen stensparkandet i mina egna fötter. När Torbjörn Flygt med sin distinkta känsla för detaljer, beskriver Johans fyllefester i sunkiga nationskällare, det krampaktiga sökandet efter en identitet och viljan att framstå som någon annan än den man är, ja då känner jag doften av gammal sprit och hör det osäkra tugget menat att impa. Det är en skön mitt i livet tillbakablick, den här romanen bjuder på, men just som minnesmyset infinner sig dras den bort igen och Flygt ställer Sverige då och nu i obarmhärtig kontrast till varandra. Där i mitten står Bodil, Monika och Johan, vilsna och lite obekväma med sin egen klassresa. Just den ambivalensen gör Outsider läsvärd.

Naila Saleem

Kulturnytt
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista