Piratbråk i Norge

Många bestsellerförfattare i Sverige förläggs numera av Piratförlaget, som under ett visst rabalder drog igång 1999. Mindre administration, mer pengar tillbaka till författarna, är affärsidén - som nu går på export till Norge. Även där har det nya förlaget givit upphov till gruff om litteratur och pengar.

OSLO. Deckardrottningen Anne Holt, också mycket populär i Sverige, hävdar i norska tidningen Verdens Gang att författaren Åsne Seierstad såg till att det blev en budrunda bland de norska förlagen om hennes manus till ”Bokhandlaren i Kabul”, boken som sen blev en försäljningssuccé.
- Auktion på hemmaplan är grovt osolidariskt, bland annat för att det binder upp förlagens kaptial och tvingar dem att favorisera bästsäljarna vid lansering och marknadsföring, skriver Anne Holt i sitt debattinlägg.
  Men Åsne Seierstad svarar islket i en tidningsintervju att hon inte alls arrangerade en auktion utan att det var åtta förlag som kom med bud till henne när hon vid jul 2001 kom hem från Afghanistan.
- Jag var dödssliten och orkade inte ta ställning, säger Åsne Seierstad.
- Efter nyår kom förlagen tillbaka och buden hade höjts, men det var ingen medveten auktionsstrategi, säger författaren.
  Bråket mellan de två är en del av den debatt som pågår här bland flera norska författare och som handlar om pengar. Anne Holt är tillsammans med svenske författaren Jan Guillou frontfigur før det nystartade Piratförlaget här i Norge, som också finns i Sverige. Förlaget ger författarna en större andel av intäkterna än andra förlag. Men flera norska författare, bland de Seierstad, har bara visat ett ljumt intresse för det nya förlaget. Och Anne Holt är upprörd över författarkollegornas skepsis.

Beatrice Janzon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".