1 av 2
Salome - Annalena Persson. Foto: Mats Bäcker
2 av 2
Salome. Annalena Persson (Salome), Ulrika Tenstam (Herodias), Thomas Sunnegårdh (Herodes). Foto: Mats Bäcker
opera | recension

Febrig kyla och vild dekadens i Strauss Salome

2:33 min

Salome, Johannes Döparen och Herodes... I Göteborg inleder man operahösten med en verkligt explosiv opera: Richard Strauss Salome i regi av tyske Peter Konwitschny och med Göteborgsoperans Annalena Persson i huvudrollen.  

Allt är tillåtet – mord, gruppvåldtäkter, bokstavstroende religiösa män, grovt drogmissbruk, nekrofili... Vi ser en totalt amoraliskt grupp festa i ett skyddsrum – runt ett långt bord som liknar det på da Vincis Nattvardsmålning. Ingen bryr sig om någon eller något – utom möjligen den som alla driver med på festen – Johannes Döparen.

Det är klart att den unga Salome riktar in sig på honom för att hitta något annat – renhet och äkta kärlek. Men han avvisar henne. Hon vill ha reaktioner, hon vill ha kontakt och när hon inte får det begär hon hans huvud på ett fat. ”Hade du sett mig, hade du älskat mig”, som hon sjunger till hans avhuggna huvud.

Konwitschnys regi är extremt tydlig, dekadensen är grovt överdriven och överspelad, men den får ett sammanhang och en mening genom att mekanismerna bakom det som sker blir klara. Dessutom låter han Mats Perssons Johannes Döpare vara med på scenen hela tiden – han tas inte fram då och då ur en fängelsehåla. Det är det som laddar dramat. Om vi har en moralist på scenen förstår vi Salomes olika begär mycket bättre.

Sen finns ju Strauss musik – dirigenten Patrik Ringborg och Göteborgsoperans orkester får fram en mycket välbalanserad klang och dynamik där sångarna efter en trevande start tar för sig – Annalena Persson är viljestark men förvirrad, tuff men utan styrsel – och med en röst som säger allt det där

Det är en kall föreställning som ger mig feber och det finns massor att reagera mot. Låt er provoceras. Det är värt det.

Produktionen är en samproduktion med De Nederlandse Opera i Amsterdam.

Hör hela operan 30 dagar efter premiären på Sveriges Radio P2s hemsida – gå till

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista