"In the Shadow of No Towers" av Art Spiegelman - nytt seriealbum om den elfte september

I samband med treårsdagen av terrordåden I USA, har tecknaren och new yorkbon Art Spiegelman kommit ut med ett seriealbum, inspirerat av händelserna den elfte september 2001. Art Spiegelman fick Pulitzerpriset för sin serieroman ”Maus” som handlar om hans polsk-judiska släkts öden under andra världskriget. 

Jag tror fortfarande att världen är på väg att gå under, men jag medger att det tycks gå långsammare än jag tidigare trodde - så jag tänkte att jag skriver väl en bok - så avslutar Art Spiegelman sitt förord till In the shadow of no towers - en stor bok, med mörkgrått omslag, där World Trade Centers två berömda torn syns än svartare mot bakgrunden, och så en lite färglad serieruta med människor som ramlar på ända.

Inne i boken en salig blandning av olika stilar, till synes enklare karikatyrer blandas med mer detaljerade små tavlor, många med direkt koppling till gamla tiders serier, som Spiegelman säger sig älska. Boken säger han är hans sätt att bearbeta sin sorg, sin ilska, sina åsikter. Och han hoppas att andra också ska finna tröst i hans verk.

Den inledande berättelsen handlar om Spiegelmans egna upplever från den där dagen för tre år sedan, hur han och hans hustru efter attacken sprang till skolorna där deras barn befann sig, hur hans bestående synminne av dagen - var det norra tornets glödande skelett innan det föll samman.

Resten av boken innehåller bland annat satiriska eller direkta angrepp på president Bush, men även demokraterna, på medierna från konservativa Fox till liberala New York Times - Spiegelman lämnade också ett jobb på tidsskriften New Yorker bara några månader efter terrordåden - han sa upp sig i protest mot vad han kallade likriktningen inom amerikanska medier - som han ansåg hade blivit mesiga och konservativa.

Recesionerna av In the Shadow of no towers har varit blandade - New York times kallar boken fragmentarisk och ofärdig, briljant i vissa delar, men splittrad och stympad, och mer lättviktig än hans mycket hyllade bok Maus - och det är utan tvekan så att Spiegelmans sätt att berätta är spännande, träffsäkert ibland men också rörigt och splittrat.

Den största dagstidningen USA Today är mer positiv - och tycker att det är synd att personer till höger på den politiska skalan troligen inte kommer att läsa boken - och skriver;No Towers ÄR provocerande och partisk. Men också mycket personlig. Spiegelman visar sin rädsla, sin skräck och sin ilska så att alla kan se den.

Och även den mer kritiske newyorktimesrecensenten tycker att det är skönt att Spiegelman tar upp 11septemberdåden och efterspelet på sitt egna sätt, som bryter mot andra mer konventionella skildringar av dagen - och avslutar sin recension - hans bok visar vägen, en väg i alla fall - för konstnärer att börja tänka kring skräcken den 11 september och bevara minnet av det ofattbara.

Anders Ask

anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".