Burlesk komedi av Emir Kusturica

På affischerna till Emir Kusturicas nya film ”Livet är ett mirakel” står det: ”Först kom Zigeenarnas tid sedan kom Svart Katt Vit Katt”. Men det kom faktiskt ett par filmer där emellan också. Kulturnytts Axel Naver tolar det som om filmbolaget vill locka publiken med ett redan vinnande koncept.

Så här måste det ha låtit på filmbolaget: ”Emir - folk gillade ju den där Svart Katt Vit Katt. Gör en likadan.”

Och Emir: ”Men jag vill ju göra en berättelse om att det var förjävligt med Bosnienkriget som slet isär familjer, när det enda folk ville var att spela fotboll. Jag vill göra en kärlekshistoria mellan en yngre kvinnlig krigsfånge och en äldre man.”

Och bolagsbossen: ”Jaja, okej då, om du först bjuder på lite sån där umpa bumpa-orkester som springer omkring och är i vägen och folk som snortar kokain från tågrälsen.”

Och Emir: ”(Suck) Jaja.”

Filmbolaget och regissören möts på halva vägen. Först en fars som inte är rolig. Emir Kusturica ger all personregi åt bastuban och hönsen och väldigt lite åt skådisarna. Det tokroliga balkanbuset sätter sen en ton åt berättelsen om kärleken och kriget som gör att den tappar all känsla.

”Livet är ett mirakel” blir två halva filmer, och det är inte lika med en hel.

Axel Naver

axel.naver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista