scen | recension

Drömsk och tidlös Les Miserables

2:53 min

Det var 10 år sedan sist. Men nu sätter Malmö opera och musikteater upp musikalen Les Miserables igen. Den här gången har man fått friare tyglar att göra en nytolkning. Ronny Danielsson regisserar och huvudrollen, Jean Valjean, görs av Dan Ekborg.

Få teaterhus i den här änden av landet kan mobilisera sådana styrkor till musikalerna som Malmö opera och musikteater. Stor orkester och över 60 man på scen ger naturligtvis en musikalisk kraft åt ensemblenumren som är svår att värja sig mot. Det är massivt och effektfullt, kören är kanske föreställningens största tillgång.

Iscensättningen är jag mer tveksam till. När man nu fått tolka fritt, har originalets naturalistiska scenografi ersatts av en mer drömsk och tidlös teatralisk verklighet, där skicklig ljussättning och rökmaskiner spelar betydande roller. Men den stöder inte riktigt skådespeleriet, varken i att ledsaga historien eller tillföra särskilt många nya dimensioner.
Påhittigheten går ut över tydligheten, och nästan inga av de emotionella höjdpunkter som gjort den här musikalen ryktbar, får full effekt trots att ensemblen jobbar och sliter.

Det hindrar inte att här finns goda enskilda insatser. Dan Ekborg överraskar, gör verkligen ett försök att skänka sin karaktär ett större känsloregister, i en roll som annars lätt kan bli endimensionell. Sångligt får han däremot se sig slagen av sin  opponent Fred Johanssons imponerande Javert.

Vid sidan av de två lyser Marianne Mörck som inte försitter en chans att plocka skratt och gör Fru Thenardiers vulgärcynism till något av paradgren.

Les Mis är ofta spelad, senast i Köpenhamn för två år sedan, men kommer väl alltid vara aktuell. Det kommer alltid finnas de som ses som sämre sortens människor, alltid de som aldrig sonat färdigt sina brott, alltid radikala unga som sätter sig upp mot den rådande makten och det är väl ingen som tror att kärleksproblem någonsin slutar att uppstå. Vi behöver säkert inte vänta länge innan nästa regissör känner sig manad att påminna oss.