Konst | reportage

Färgfabriken om krigets efterverkningar på Balkan

2:00 min

Utställningen "I Will Never Talk About the War Again" på Färgfabriken i Stockholm behandlar krigets efterverkningar i det forna Jugoslavien. Det handlar både om individens posttraumatiska tillstånd och de minst lika smärtsamma samhälleliga processerna.

Man får krypa in i en lika klaustrofobisk sovalkov som i skyddsrummen i det belägrade Sarajevo, för att höra dom berättelser som sammanställts av Lana Čmajčanin och Adela Jušić, som också själva upplevde belägringen som 12-åringar. Och ett gemensamt drag hos flera av dom deltagande konstnärerna är att dom fick känna av kriget inpå bara skinnet. Men för att hitta kritiskt reflekterande verk fick den serbiske curatorn Vladan Jeremić mestadels leta sig till grannländerna.

– I Serbien är det svårt att hitta kritiska konstnärer. Därför arbetade jag mest med bosnier – alla tre bosnier jag jobbade med har personliga erfarenheter av belägringen av Sarajevo.

Som en sorgefond längst in fungerar det ryska konstnärskollektivet Chto Delat:s filmade föreställning, där ett minnesmonument i sten av Titos stridande partisaner kommer till liv som kör, och besjunger den bistra händelseutvecklingen, både under och nu tio år efter kriget, samtidigt som Igor Grubics video East Side Story visar brutala scener från Belgrad och Zagreb förra året, när försöken att ordna en Gay Pride-festival slogs ner av fascister, nationalister och fotbollshuliganer, inför vankelmodiga poliser.

– 5000 poliser vaktade 800 deltagare. Men inte ens de kunde stoppa huliganerna. Det här påverkar hela samhället.