Tre kandidater till Årets bibliotek

Internationella biblioteket i Stockholm, Norrköpings stadsbibliotek, samt Bibliotek och läranderesurser vid Högskolan i Borås har samtliga nominerats till Årets Bibliotek 2011. Vinnaren presenteras vid Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg torsdagen den 22 september.

Bibliotek och läranderesurser vid Högskolan i Borås lyfts fram för det "föredömliga samarbetet mellan institutioner och bibliotek" som alltid studenten och lärandet i centrum, vilket även lett till ökat besöksantal.

Internationella biblioteket i Stockholm lyfts fram för att sitt oförtrutna arbete med att "människor ska få litteratur på sina språk", vilket gjort dem till "ett bibliotek för hela Sverige". De arbetar dessutom aktivt med att "på olika sätt stötta och ge råd till andra bibliotek i frågor som gäller mötet med olika kulturer".

Norrköpings Stadsbibliotek lyfts fram för att vända sig aktivt till "besökare på flera språk och via olika medier". Biblioteket är "föredömligt lättöverskådligt och mycket lättillgängligt", inte minst för personer med funktionshinder.

Juryn för Årets Bibliotek 2011 består av Karin Linder, förbundsordförande DIK och juryns ordförande, riksbibliotekarie Gunnar Sahlin, Kulturutskottets ordförande Berit Högman, Prefekt BHS Margareta Lundberg Rodin, journalist och programledare Urban Björstadius, samt Lena Sundberg, bibliotekarie Malmö Stadsbibliotek.