Kulturpolitiken efter Marita

Idag ska före detta kulturminister Marita Ulvskog börja packa ner sina viktigaste papper och vackraste konstböcker på kulturdepartementet - flyttgubbarna ska bara kånka lådorna ungefär 700 meter genom Stockholms city - från Drottninggatan till partisekreterarrummet på Sveavägen 68.

För kulturen väntar nu en tid av vakum - en ny kulturminister ska både utnämnas, flytta in, läsa in sig och ta itu med en räcka viktiga frågor - den viktigaste av dessa är inte ett snabbt beslut om vilken teater eller vilket museum som ska ha hur mycket pengar - det är den som gjorde att Marita Ulvskog var nära att avgå som kulturminister.

- Det fanns delar av landet som själva ville ta över mycket av nationell beslutsmakt, säger Marita Ulskog.

Tänkte du avgå då?

- Man ska ju välja vad man ska avgå på men hade det drivits till sin spets hade det inte varit motiverat att ha kvar en kulturminister.

Det handlar om de svenska regionerna och den Europeiska Unionen.I Skåne, Västra Götaland, Kalmar såväl som i Västerbotten och Jämtland har man i flera decennier velat bestämma mer om sin egen del av Sverige. När Sverige gick med i EU - som vill bryta ner de gamla nationalstaternas gränser - öppnades en dörr för till exempel Kalmar att själva bestämma vad Byteatern ska göra.

Under andra halvan av 90-talet drogs de så kallade försökslänen igång - de skulle jobba med ekonomisk tillväxt på sitt eget regionala vis - men de fick också själva fördela de statliga kulturpengarna. Hade det försöket utvidgats skulle det varit slutpunkten för en nationell kulturpolitik. En nationell kulturminister skulle inte längre behövts. Men i strid med flera tunga statsråd satte Marita Ulvskog stopp - i alla fall fram tills hon avgick i fredags.

- Jag tror att det spelade stor roll att jag var så kritisk från början.

Tror du att det finns grupper som ser på kultur på ett annat sätt än vad du gör som nu känner att locket lyfts av?

- Det kommer det säkert att finnas men inte så många socialdemokrater.

Ja nu lyfts locket av - och frågan som fått vila lever fortfarande - I Skåne har man kvar de statliga kulturpengarna - och även Västra Götaland har idag mer att säga till om kulturen än förr. Så när EU-kritikern Marita Ulvskog lämnar posten som kulturminister efter 8 år blir det EU-ideologiska valet av en ny minister avörande.

Det valet påverkar inte bara regionaliseringen - om någon vecka ska filmavtalets parter lämna sitt förslag till kulturministern. Filmen är även den en EU-fråga. Är film kulturpolitik eller en fråga för industri och marknad? Och som Sveriges Radio avslöjade förra veckan hotar EU-kommissionen att stämma sverige till domstol för statens sätt att stödja författare. Så när Göran Persson väljer ny kulturminister - då väljer han också en ny kulturpolitik

- Jag tror att det kan förändras lite grand för man kan ju göra olika betoningar. Det kan ju vara så att andra kulturministrar lägger betoningen lite annorlunda, säger Marita Ulvskog.

Jesper Lindau

jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista