film | reportage

Algerisk action och kortfilm från Bahrain

1:46 min

På fredag startar en ny filmfestival i Malmö: Malmö Arab Film Festival. På programmet finns långfilmer, kortfilmer och dokumentärer från 16 olika länder – med det arabiska språket som gemensam nämnare. Men samtalen och seminarierna är minst lika viktiga som filmerna.

I ”Two girls from Egypt möter” vi egyptiska kvinnor i 30-årsåldern, som valt utbildning före äktenskap. Hur är det att leva i ett samhälle där du förväntas vara oskuld tills du gifter dig? Det är en av de många frågor som ställs under festivalen. Varje film följs av ett samtal, ofta med regissören eller skådespelare på plats. Och det är dom samtalen som festivalchefen Mouhamad Keblawi har haft i åtanke när han valt bland dom 175 filmer som skickats in.
 
– Jag har letat efter filmer som öppnar för diskussion. Jag själv tror inte att det finns något fel eller rätt, säger Mouhamad Keblawi, som själv jobbar som filmregissör med bas i Malmö.
 
Programmet sträcker sig från algerisk action till kortfilm från Bahrain. Men alla 34 filmer som visas är gjorda efter 2009. Det här är verkligen rätt tid för en festival med arabisk film, säger Mouhamad Keblawi. En sån film som Two Girls from Egypt hade vi knappast sett för bara några år sen.
 
– Om man jämför med fem, tio år sedan, vågade inte regissörer ta upp ett sånt här ämne. Det har förändrats mycket, med arabiska våren och revolutionen och så vidare.
 
Under det senaste året har Mouhamad Keblawi jobbat hårt med att knyta kontakter runt om i filmvärlden. Å intresset är stort. Ungefär 30 internationella gäster kommer till festivalen. Å Al Jazeera filmar alla seminarier och sänder dom i sin kanal Al Jazeera direct.
 
På avslutningsdagen kommer bästa film och skådespelare att koras. Statyetten är en gyllene kronhjort - Skånes landskapsdjur. Det var viktigt att välja nåt som representerar Malmö, säger Mouhamad Keblawi.
 
– Det är vår tanke att det ska bli bara för oss, bara för Skåne eller Malmö.

Malmös nya filmfestival startar nu på fredag på biograf Spegeln.

Karin Arbsjö