litteratur | nyheter

Ann Victorin får årets Kerstin M Lundberg-pris

2:28 min

Sveriges Radio delar varje år ut radiojournalisten Kerstin M Lundberg-priset. Priset är på 50 000 kronor och ska gå till en svensk publicist som i hennes anda "med kulturjournalistikens uttrycksmedel, och stor respekt för publiken, ökar vår kunskap om Europas kulturliv".

Årets pris går till SVT-journalisten Ann Victorin för att hon under många år som kulturjournalist på SVT har:

"...presenterat de största internationella författarna för den breda publiken. Ann Victorin är alltid på plats, alltid i jämnhöjd med både författarna och tittarna. Utan att vare sig försvåra eller banalisera ger hon oss unika bilder av skrivandets komplexa vardag och hemmiljön som litterär mylla. Det är klassisk reportagekonst, som visar att utblickar och inblickar är två sidor av samma mynt."

Ann Victorin blev både mycket glad och förvånad när hon fick beskedet.

– Jag blev stolt och fullständigt tagen på sängen. Det stod i pressmeddelandet att Kerstin kände något slags släktskap med mig. Då blev jag otroligt stolt. Men det är väl kanske att vi söker människan bakom verket och att vi inte är rädda att vända oss utanför Sveriges gränser, säger hon.

Ann Victorin har kanske blivit mest känd för sina många program om Nobelpristagarna i litteratur.

Men hon har inga särskilda knep när det kommer till att prata med världsberömda kulturpersonligheter.

– I varje möte med varje ny människa så måste jag vara påläst, nyfiken och mig själv och så får jag tänka bara att jag möter en människa. Man ska inte vara rädd för berömda filmskapare, fantastiska konstnärer eller Nobelpristagare i litteratur. Någonstans kan man möta dem bättre om det inte bara rör sig på det intellektuella planet utan om man också gräver på andra ställen

Och särskilt en författare har Ann Victorin fått en personlig relation till.

– Ett otippat kort är Elfriede Jelinek. När jag kom till henne, jag visste att hon hade problem och var nervös och hade tagit tabletter för att lugna ner sig - så öppnade hon sig. Vi skulle vara där i en timme, men stannade i två dagar i hennes hus.

– Hon och jag har haft kontakt efteråt. Hon älskar gossedjur och då sa min dotter att "men mamma då vill jag skicka min nalle till henne". Så vi skickade den till Elfriede som döpte den Ingmar efter Ingmar Bergman. Och hon skickar mig små rapporter om hur nallen Ingmar mår.

Också i år ska Ann Victorin göra SVTs porträtt av Nobelpristagaren i littteratur, något hon både ser fram emot och är lite nervös inför.

– Man måste vara modig och våga åka till Lima utan att ha en intervju med Mario Vargas Llosa. Det är bara att hålla tummarna, hoppas att det går och vara lite smart, säger Ann Victorin.