Johan Unenge Sveriges första läsambassadör

3:35 min

Den första ambassadören för ungas läslust presenterades idag av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på Bok & Bibliotek i Göteborg. Det är Johan Unenge, kanske mest känd för böckerna och filmerna om Eva & Adam.

Berätta hur det gick till när du fick samtalet om att du var tilltänkt för jobbet.

– Det var Kulturrådet via Författarcentrum som ringde och presenterade hela idéen med läsambassadören, och de uppgifter den personen skulle göra, och jag tyckte det lät fantastiskt bra. Men när hon hade beskrivit det en lång stund, blev det helt plötsligt bara tyst - det var där jag skulle förstå att jag som var den tilltänkta. Men det gjorde jag inte, utan jag satt bara tyst och väntade på att hon skulle fortsätta. Så det blev en ganska kul tystnad där ett tag innan hon sa "men vad tycker du, vill du ha det här jobbet?". Så då fick jag backa och tänka: vad var det egentligen hon sa? Och så sa jag ja, säger Johan Unenge.

– Jag blev ju såklart väldigt glad, och smickrad. Det är väldigt stort.

På motiveringen lät det som att du redan var en läsambassadör – vad ska du göra utöver det du redan gör idag?

– Det effektivaste man kan göra är att gå till varje enskilt barn och försöka prata med det barnet om böcker, och kanske vad de är intresserade av och lirka lite för att se vad skulle kunna vara en bok för just det barnet. Det är ett jobb som jag, och många andra författare, gör under våra författarbesök, och har gjort länge! Och det funkar. Men jag känner nu att det finns en grupp man inte pratar med idag - föräldar. De är upptagna, men väldigt intresserade av sina barn, och deras välbefinnande, och deras karriärer, att de ska göra saker tidigt, och vara rustade för framtiden. Men de kopplar inte alltid ihop det med läsning. De ser användandet av datorer som ett tecken på att de är rustade för framtiden - men där vill jag säga: böcker gör jobbet. Allt ni vill att era barn ska bli, kan böcker göra.

Det är alltså föräldrarna som du riktar in dig på...

– Ja. I de andra grupperna i samhället - där fungerar det någorlunda bra. Sen klart att skolorna skulle ha mer pengarna, och biblioteken borde vara öppna alltid, och sådär.. Men föräldrarna är en grupp som är lite ifred för det här. Och kanske delvis känner att det inte är deras ansvar alla gånger.

Varför behövs då en läsambassadör, tycker du?

– Jag tror att böcker är något så viktigt att det i förlängningen gör vårt samhälle lite bättre. Böcker som gör att man får leva sig in i andras öden ger en mer empati, och det som alla här har intygat: att böcker skapar nyfikenhet och en lite vänligare värld.

Vad blir det första du gör som läsambassadör?

Mitt första officiella uppdrag är att vara här på bokmässan och försöka prata med så många som möjligt, och göra olika framträdanden här om barns läsning. Och jag ska också vara med och prata om några lyckade projekt jag varit med om tidigare, där man till exempel har blandat olika ämnen i skolan med böcker. Det finns många bra exempel på hur man får igång läsning och hur man stimulerar de här svårflörtade killarna.

Slutligen: vad är ditt mål under den här tvåårsperioden?

Det bästa som kan hända är att fler - det går egentligen inte att mäta - men om jag får en känsla av att fler barn har läst EN bok de tycker om. Så att de plötsligt har en ny föreställning om vad böcker är. Att bland alla trista böcker som hyllorna är fulla av, så finns det en bok som är bra, och det måste betyda att det finns en till som är bra. Så får man en ny bild av vad böcker är. Det är min målsättning, säger Johan Unenge.