Seg deg på Tensta Konsthall

Tensta Konsthall har tidigare gjort sig känd som en samlingspunkt för spännande utställningar och kvalitativ konst långt utanför innerstadens utställningslokaler.

Men vid juletid förra året skakades Tensta Konsthall av inre stridigheter då den konstnärlige ledaren Gregor Wroblewski helt plötsligt avskedades efter bråk med konsthallens styrelse. En hetsig debatt följde som slutade med att den unga trion Jelena Rundqvist, Rodrigo Mallea Lira och Ylva Ogland tog över det konstnärliga ledarskapet.

I helgen hade Tensta Konsthall sin första vernissage efter ledarbytet. En utställning vid namn ”Proje 4L” av den turkiska konstnärsgruppen Oda Projes.

Ja det här är ju ingenting för mig att recensera. Tensta Konsthall har förvandlats från en konstscen av riksintresse till en helt lokal angelägenhet för tenstaborna,  ett slags fritidsgård, visserligen omgiven av ett moln av pretentioner, men ändå. Konstnärsgruppen Oda Projesi är ju en del av en internationell trend som har synts i mycket fina sammanhang de senare åren, en trend  som lägger mer vikt vid processen än vid resultatet, mer vid deltagande än vid betraktande, mer vid social gemenskap än vid enstaka stjärnprestationer. För oss som var med kan det väcka en del nostalgiska minnen av 70-talets skrammelorkestrar och fingerfärgsorgier.

Så allt det strama och exklusiva är försvunnet, istället finns det ett bord med trolldeg och ett par studsmattor i ett hörn, på väggen visas en film som föreställer folk som går fram och tillbaka i Tensta Centrum, man kan klistra upp polaroidbilder av sin hembygd på en karta över Tensta, där finns en symaskin och hög pastellfärgad tyll och en klottervägg där man kan tala om vad man önskar sig av den nya konsthallen, och litet sådant.

Och som sagt, det är ingenting för mig att tycka något om. Om det fungerar, om konsthallen kan bli en samlingsplats som bidrar till hembygdskänsla och social gemenskap så är det väl alldeles utmärkt. Det kommer naturligtvis att ta sin tid, det var påfallande tomt i lokalerna när jag var där, ett par småbarnsmammor som hade roligt en stund vid studsmattorna, och inte en schalett i sikte. Men någonstans måste man väl börja.

Så mycket kan man i alla fall säga, att om några vasastadsbor skall fara ut till Tensta Konsthall i fortsättning så blir det för att lägga huvudet på sned och säga ”tänk vad bra att någon gör något för det stackars tenstafolket”, inte för att det finns något i Tensta som de själva tycker är värt den långa exotiska resan.

Mats Arvidsson

mats.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista