Förföljelsen av kulturarbetare i Iran ökar

2:04 min

Skådespelerskan Marzieh Vafamehr dömdes i förra veckan till 90 piskrapp och fängelse. I september fängslades sex filmmakare. Den iranska regimen sätter allt hårdare tryck på enskilda kulturarbetare, säger journalisten Parvin Ardalan, som är fristadsförfattare i Malmö.

Efter 2009 års val har en försvagad iransk regim tagit till allt mer desperata åtgärder för att kontrollera invånarna. Många regimkritiska rörelser som kvinnoorganisationer och studentgrupper har splittrats därför att många har flytt landet eller fängslats. Nu har i stället förföljelsen av enskilda individer ökat, säger Parvin Ardalan.

Från sin lägenhet i Malmö följer hon noga vad som händer i hemlandet. Och hon säger att bilder har blivit viktigare än ord i motståndet mot regimen. På film kan man visa olika sätt att tänka och leva. Det är därför just filmskapare anses så farliga.

Skådespelerskan Marzieh Vafamehr arresterades i juni. Hon sitter inte i Evinfängelset, där fångar som anklagas för politisk aktivitet placeras, utan i ett annat fängelse. Det tyder på att hon snarare anklagas för osedlighet. Förmodligen är det en scen i filmen där hon visar sig utan slöja som är den springande punkten, säger Parvin Ardalan.

Filmen My Teheran for Sale skildrar en ung skådespelerskas liv i huvudstaden. Den är förbjuden i landet men efter att Marzieh Vafamehrs greps har den fått stor spridning. Nu säljs den på gatan för dubbla priset, berättar Parvin Ardalan. Ironiskt nog har alltså försöken att tysta filmen bara gett den större inflytande.

Karin Arbsjö, SR Kulturnytt
karin.arbsjo@sverigesradio.se