rapport | utrikes

Dr. Martin Luther King på plats bland presidenterna

2:17 min

USA:s huvudstad Washington har till sist fått sin jättestaty av medborgarrättskämpen Martin Luther King på plats. Den invigdes igår och det är första gången en icke-president föräras ett monument på grönområdet The National Mall.

Det har tagit femton år att få färdigt det nya monumentet i Washington, men nu är det här: en nio meter hög staty av medborgarrättshjälten Martin Luther King. Dr King står huggen i skinande vit granit, som om han träder fram ur ett klippblock.

– Både vackert och viktigt, det här är en staty som gör mig stolt, sa TáLon Thomas, en av de tiotusentals som kom till invigningen.

Att Martin Luther King till slut hyllas med ett nationellt monument är ett erkännande av kampen, en symbol för att vi alla kan påverka och förändra, även om man inte är politiker, säger TáLon Thomas.

Det är en kinesisk skulptör - Lei Yixin - som gjort statyn: en allvarsam Dr King som står med korsade armar och blickar ut över vattnet bara ett stenkast från Lincoln-monumentet, där Martin Luther King för nära femtio år sen höll sitt berömda tal om sin framtidsdröm för Amerika.

Under invignings-ceremonin igår var det flera talare, däribland president Barack Obama, som drog paralleller mellan Kings medborgarrättskamp och dagens infekterade strid i USA om den ekonomiska politiken. Martin Luther King skulle ha sympatiserat med protest-rörelsen mot Wall Street.

– I grunden handlar kampen om social och ekonomisk rättvisa, sa Martin Luther Kings son, som har samma namn som sin legendariska pappa.