Reportage | Arkitektur

Warszawa och Berlin lider och gläds

1:51 min

I den polska huvudstaden Warszawa pågår just nu en utställning som ska försöka få invånarna att se mer positivt på stadens delvis väldigt storskaliga arkitektur, skapad av den kommunistiska regimen på 50-talet. Utställningen är ett samarbetsprojekt med Berlin, som bär samma spår. Sveriges Radios Berlinkorrespondent rapporterar från Warszawautställningen MdmKma

Vi kan vara kritiska till den tiden, men det är 60 år sen nu, nu är det är dags att vi börjar förstå den här arkitekturen och inte bara kritisera den.

Orden kommer från Maria Wojtysiak, ansvarig för utställningen MdmKma som just pågår i Warszawa, dit den anlände efter att tidigare stått i Berlin.

Mdm står för området kring Warzawas bullriga huvudgata Marszalkowska och Kma för Karl Marx Alle, den enorma paradgatan i gamla Östeberlin.

Utomhusutställningen är gjort för att högtidlighålla de båda städernas 20-åriga partnerskap, de båda delar ju delvis samma socialrealistiska arv uppfört på 50-talet. Ett arv som inte alltid är så lätt att förhålla sig till eftersom det en gång skapades som en symbol för odemokratisk ideologi.

Maria Wojtysiak menar att det är värt mödan att försöka se platserna som ett historiska dokument, men också som ett exempel på god stadsplanering och intressant arkitektur.

När man går de båda gatorna är det lätt att då och då känna sig liten. Gatorna blev symboler för en ideologi och för en tid, platserna för mäktiga parader, men också med syftet att fler människor, arbetare, skulle kunna bo i funktionella, centralt belägna lägenheter. Där man går omges man av enorma huskroppar, gatorna är ovanligt breda, trottoaerna likaså.

– De här gatorna har stor potential, men vi måste arbeta hårt för att få dem mer fyllda av liv och energi, säger Maria Wotysiak.

Daniel Alling
daniel.alling@sverigesradio.se