litteratur | recension

Mild humor när första ABC-staden skildras

2:26 min

Måns Wadensjö debuterade för två år sedan med Förlossningen, en roman inifrån en förlossningsavdelning som belönades med Katapultpriset. Nu kommer han med sin andra bok, ABC-staden som utspelar sig i Sveriges första ABC-stad, Vällingby.

Vad som gör mig förtjust i Måns Wadensjös nya bok är den pilliga omsorg han ägnar åt ett förortsliv, den detaljrika sakligheten runt vägars krökning och fönsters placering. Han varvar djupdykningar i förortens historia, berättelsen om hur den kom till, med berättelsen om det liv som levs i där. På prosa precis som en modell över mönsterförorten, skapad av de folkhemska män som fortfarande trodde att det gick att samhällsplanera bort problem. Det kanske det också gjorde, i viss mån.

ABC-staden handlar om Vällingby i Stockholms utkant. Om en plats som var en utopi, där själva byggnadernas placering i förhållande till varandra skulle skapa harmoni och lycka. A som i arbete, B som i bostad, C som i centrum.

Och där emellan människor. Som bokens Jag, en ung man, andrahandsboende i en av Vällingbys lägenheter, arbetandes på ett av alla nya nummerupplysningsföretag, med flickvän som han i försiktiga cirklar rör sig närmare och närmare, men aldrig riktigt når. En som knådas av ABC-staden, studsar mellan dess perfekt planerade hus men aldrig riktigt landar.

Det finns en kyla, en hotfull bris som blåser genom viadukterna, över torget och längs med gångstigarna mellan tallarna. För vad hände med folkhemsdrömmen efter att konstruktörena belåtet bevittnat invigningen och sedan tagit taxi därifrån? Och vad hände med de som blev kvar där, i ekot efter visionen om att här finns allt en människa kan önska sig.

Ingen vet hur djävulen har kommit hit, skriver Måns Wadensjö och fortsätter: "Kanske fanns han i modulerna Vällingby monterades ihop av, kanske stiger han upp ur dimman från resterna av den gamla sumpmarken eller kanske kan det vara så att han kom hit med tunnelbanan som en av oss, ja, att han faktiskt är en av oss."

Ogräset växer upp ur sprickorna och Måns Wadensjö öppnar samma sorts glipor i sitt precisa språk. Med mild humor och känsla för vardagens drastiska vändningar, bråddjupen som anas mellan de gula grästuvorna i sluttningen ned mot punkthusen.