yttrandefrihet

Ulrika Knutson kommenterar rättegången i Etiopien

2:40 min

"Det handlar om det elementärt mänskliga, och om yttrandefriheten". Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson kommenterar de politiska och mediala reaktionerna i Sverige inför rättegången mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Person som står anklagade för terrorbrott i Etiopien.

Upprördheten börjar bli stor nu. Det är bra. Tre svenska män sitter nu i fängelse i två östafrikanska grannländer. Till skillnad från Dawit Isaak i Eritrea har Martin Schibbye och Johan Persson i alla fall fått en rättegång i Etiopien.

En springande punkt i den svenska debatten har rört frågan om vad Schibbye och Persson alls gjorde i området, i provinsen Ogaden? Länge sågs de som ansvarslösa äventyrare. Det är trams. Shibbye och Persson är seriösa reportrar som har fängslats under uppdrag.

De befann sig på sitt farliga uppdrag för att undersöka händelser som initierades på den tiden vår utrikesminister, Carl Bildt själv, satt i Lundin Petroleums styrelse. Många gånger har han fått äta upp att han sa: "Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, för det är ett farligt område".

Det var ett arrogant svar, som antydde att killarna får "skylla sig själva". Men det är det idag allt färre som tycker.

Publicistklubben är en av alla föreningar som stöder Schibbye och Persson. Häromdagen fick vi ett argt brev:

"Ni i vänstern drivs av en obehaglig besatthet när det gäller Carl Bildt. Den liknar Palme-hatet i vissa borgerliga kretsar på den tiden det begav sig."

Jag känner mig inte träffad av uttrycket "ni i vänstern" och jag tror liknelsen med Palme haltar. Men visst är det många av pressens drevkarlar som gärna skulle se Carl Bildt snubbla lite grann. Men Schibbyes och Perssons fall är inte en vänster-höger-fråga, lika lite som Dawit Isaaks fall är det.

Det allvarligaste är inte att regeringen tvekade innan de gav de fängslade sitt stöd. Det riktigt kusliga är att så många svenska opinionsbildare, pressröster och medier inte handlade med demokratisk instinkt.

Så kära vänner, till vänster och till höger, låt oss inse att detta handlar om det elementärt mänskliga, och om yttrandefriheten. Ingen skall fängslas i jakten på sanningen. Regeringen - och alla vi andra - måste gör vårt yttersta för att Sveriges tre samvetsfångar i världen blir fria.